Francie svým občanům nedoporučuje jezdit do západní Afriky. Bojí se šíření eboly

Francie zpřísňuje bezpečnostní opatření na letištích. Důvodem je strach z šíření viru ebola, který už v západní Africe zabil na 730 lidí. Nakažených je zhruba 1300. Úřady zároveň oficiálně doporučily Francouzům, aby necestovali do Guineje, Sierra Leone a Libérie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na ebolu zemřelo v západní Africe už více než 700 osob. Pracovníci organizace UNICEF se snaží šířit v postižených oblastech osvětu

Na ebolu zemřelo v západní Africe už více než 700 osob. Pracovníci organizace UNICEF se snaží šířit v postižených oblastech osvětu | Zdroj: Reuters

Žádný případ nákazy ale zatím Francie nezaznamenala. Podezření, že virus z Afriky přivezl jeden muž z Toulouse, se nakonec nepotvrdilo.

Lékaři z Pasteurova institutu v Paříži požadují po vládě více prostředků na výzkum eboly, proti které v současnosti neexistuje žádný lék.

Ministryně zdravotnictví Marisol Tourainová se snažila částečně uklidnit veřejnost tím, že vláda přijala potřebná opatření, aby se zákeřný virus nedostal do země. Připustila ovšem riziko, jaké plyne z cesty do zasažených zemí.

Francie se tak přidává k Velké Británii. Ta kvůli epidemii svolala před několika dny schůzi krizového štábu. Řada zemí už také zrušila lety do postižených oblastí. Nejnověji přestala společnost Emirates létat do Guineje.

Ebola je virové onemocnění ze skupiny krvácivých horeček. Má podobné příznaky jako třeba malárie nebo cholera. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz, s jakou se kdy lidstvo setkalo. Jejím původcem je filovirus ebola. Poprvé se objevil v roce 1976 a od té doby různé kmeny viru způsobují epidemie s mírou úmrtnosti dosahující 50 až 90 procent. Na ebolu neexistuje lék.

„Česká republika je v tuto chvíli vcelku v bezpečí a v Evropě zatím není žádný případ. Pokud by byl alespoň jeden případ, tak bychom měli zpřísnit opatření, a pokud by byl už jeden případ v České republice, tak se k tomu samozřejmě také musíme postavit jinak, ale zatím tady riziko není,“ uvedl předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Prevencí proti šíření viru je hlavně izolace. „V tuto chvíli nemáme ani vakcínu, ani dobrou terapii, takže jediná šance je přerušit mechanismus přenosu, to znamená dostatečně izolovat pacienty. Personál, který se o ně stará, by měl být rovněž dobře chráněn,“ vysvětlil epidemiolog.

Na šíření viru ebola reaguje také Světová zdravotnická organizace. Vydala opatření, která by měla minimalizovat další přenosy nemoci.

Spojené státy se připravují na přílet pacientů nakažených virem ebola

Číst článek

„Je tam jednoznačně napsáno, že místní by se měli zejména vyvarovat kontaktu s nakaženými jedinci, nedotýkat se vůbec těl, která tam jsou, a tak dále. Protože bohužel takováto elementární opatření tam nejsou dodržována. Ani takové běžné opatření, jako je mytí rukou,“ přibližuje Prymula.

Na ebolu zemřelo v západní Africe už více než 700 osob. Organizace UNICEF chce pomocí letáků naučit Afričany správným hygienickým návykům | Foto: Reuters

Jan Šmíd, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme