O nezávislosti Skotska nerozhodnou v září jen Skotové, ale třeba také Poláci

Je to malinko zavádějící, ale říká se jim Noví Skotové. Řeč je o Polácích a dalších lidech ze střední a východní Evropy, kteří se v posledních letech přistěhovali do Skotska. Taky oni můžou volit 18. září v referendu o nezávislosti. Hlavně nejpočetnější Poláky se tak snaží na svou stranu získat jak příznivci, tak i odpůrci samostatného státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skotsko, skotské sukně, Skotové

Skotsko, skotské sukně, Skotové | Zdroj: Reuters

Místy vyhrocená debata mezi polskými přívrženci skotské nezávislosti a pochybovači pokračovala ještě dlouho poté, co informační mítink kampaně Yes Scotland pro polskou komunitu v Glasgowě oficiálně skončil.

V kuloárech se činil hlavně někdejší populární herec Tomasz Borkowy, který opustil totalitní Polsko po roce 1980. „Členové polské komunity se asi nejvíc bojí o pracovní místa. Já jim říkám, že práce rozhodně neubyde,“ tvrdí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Glasgowě natáčel zpravodaj ČRo Jiří Hošek

„Skotsko sice nemá těžký průmysl, který zničila Margaret Thatcherová a další vlády, ale věřím, že tady nová odvětví vzniknou. Může se obnovit automobilový průmysl, těžba ropy bude dál stoupat, ale velkou budoucnost předpovídám obnovitelným zdrojům,“ shrnuje část ekonomického desatera separatistů Borkowy, který za nezávislost Skotska horlivě brojí.

„Jsou součástí Skotska, mají podíl na naší budoucnosti. V debatě před referendem není důležitá národní identita. Prostě si jen lidé, co tady žijí, mají rozhodnout, kdo a jak by jim měl vládnout. Každý, kdo si Skotsko zvolí za svůj domov, je úplně stejně Skotem, jako já,“ popsala Českému rozhlasu skotská vicepremiérka Nicola Sturgeonová.

První skotský ministr a lídr separatistů Alex Salmond a skotská vicepremiérka Nicola Sturgeonová | Foto: Reuters

„Poláci mají obavy ohledně britského členství v Evropské unii. Jejich právo žít a pracovat ve Skotsku souvisí s přítomností v EU. Jakékoli ohrožení tohoto stavu považují za špatnou zprávu,“ uvádí uznávaný novinář skotského Heraldu David Leask.

Členství v Evropské unii

Obě dvě strany skotského referenda se podle něj pokusily použít členství v EU jako nástroj. „Zastánci nezávislosti říkají: ‚Podívejte se na premiéra Camerona, který míří pryč z EU,‘ a odpůrci nezávislosti zase Poláky varují, že samostatné Skotsko nemusí být v unii a že si třeba budou muset sbalit na cestu domů,“ dodává Leask.

„Na lidi se z médií valí strašidelné příběhy o tom, co by je v nezávislém Skotsku mohlo čekat, takže jsou logicky znepokojeni. I proto je tak těžké přesvědčit je o opaku,“ říká polská socioložka a zastánkyně nezávislého Skotska Kasia Uflewska-Watson.

„Aktivisté Yes Scotland musí jít ke kořenům, chodit dům od domu, klepat na dveře, odpovídat na otázky, z nichž teď dominuje problematika měny, kterou by Skotsko po získání samostatnosti mělo,“ uzavírá Uflewska-Watson.

Přiznává, že řada krajanů nejspíš nepůjde vůbec hlasovat, protože nemá pocit, že jde o jejich referendum. Poláků žije ve Skotsku odhadem 60 až 70 tisíc.

Skotsko | Foto: Michal Jindra

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme