Tisíc kontrol, tři desítky pokut. Dětské tábory zatím procházejí bez vážnějších chyb

Prošlé potraviny, poškozený nábytek nebo plíseň, to jsou některá z pochybení, která zjistili hygienici při kontrolách dětských táborů. Celkově si však zatím tábory vedly docela dobře. Za více než tisíc kontrol padlo jen 31 pokut v celkové výši 20 800 korun. Čísla, o nichž dnes hygienici informovali, zahrnují období do konce července.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětský tábor na Divokém západě

Dětský tábor na Divokém západě | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Nejvíc nedostatků našli hygienici u potravin, prohřešků bylo skoro sedm desítek. Jednalo se například o špatné skladování, prošlé potraviny nebo chybějící sítě proti hmyzu.

Přes dvacet pochybení se týkalo ubytování, tady to byl třeba poškozený nábytek nebo potrhané, vlhké či plesnivé plachty a stanové celty.

Přehrát

00:00 / 00:00

O letošních kontrolách na dětských táborech mluvila zástupkyně hlavního hygienika Jarmila Rážová

Další prohřešky se pak týkaly třeba podmínek pro osobní hygienu, zdravotního zabezpečení či zásobování vodou.

Zatím nepadl žádný zákaz tábora, podle zástupkyně hlavního hygienika Jarmily Rážové to však zas až tak výjimečné není. „Těch zákazů není nikdy velký počet,“ poznamenala.

Poměrně dobrá sezóna je ta letošní zatím i z hlediska hromadných infekcí. Těch bylo do konce července nahlášeno pět, většinou šlo o zažívací problémy.

I další hlášení o zdravotních obtížích zatím nijak nevybočují z běžného rámce.

„Z těch hlášení je patrné, že se na zotavovacích akcích vyskytují nějaké lehké katary horních cest dýchacích, bolesti hlavy, příznaky přehřátí, někdy další lehké zažívací obtíže, rozhodně se nevyhneme nějakým drobným úrazům a také se odstraňují přisátá klíšťata,“ dodala Rážová.

Zpráva hygieniků uvádí, že je letos nahlášených 1940 akcí, jichž by se mělo o prázdninách zúčastnit více než 184 tisíc dětí. Kromě toho je pro děti připraveno také 393 pobytů kratších než pět dnů, kterých se zúčastní téměř 13 tisíc dětí.

Veronika Sedláčková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme