V ostravském Světě techniky už se rýsují budoucí expozice, otevře se v září

Pár týdnů zbývá do otevření ostravského Světa techniky, jednoho z největších populárně naučných center v Česku, a už teď je v moderní budově se zrcadlovou stěnou živo. Připravují se tam expozice za stovky milionů korun, které návštěvníkům hravou formou představí zajímavosti o člověku, o vesmíru či z oblasti techniky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před ponorkou Nautilus v Malém světě techniky

Před ponorkou Nautilus v Malém světě techniky | Foto: Monika Horsáková

V areálu Dolních Vítkovic už jsou vidět obrysy budoucích expozic. „Děláme takové dolaďovací práce,“ říká Helena Pinkavová, která spolu s kolegy právě pracuje na Světě civilizace.

O kus dál návštěvníka zaujme obelisk uprostřed místnosti. „Představuje tradiční řemeslo, sochařství nebo kamenictví. Tady si budou moci návštěvníci zkusit sochat nebo přímo vytvořit sochu,“ dodává Helena Pinkavová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na zárodky expozic v ostravském Světě techniky se byla podívat redaktorka Kateřina Daňková

Výsledná socha by měla zůstat v areálu, jen se přesune do zahrady. Obelisk pak nahradí jiný, netknutý, a může se začít nanovo.

To je však jen jeden z mnoha zajímavých předmětů, které tu lidé najdou. „Celkem máme asi na tisícovku exponátů,“ říká vedoucí Světa techniky Šárka Želinská.

Ty budou rozmístěné na skoro šest a půl tisíci čtverečních metrech výstavní plochy. „Kolem nás se budují vlastně takové skelety, taková podpůrná stanovitě pro jejich instalaci,“ popisuje Želinská.

Místo by tu měla najít i zatím nerozbalená zeměkoule. Za pár týdnů bude součástí modelu Sluneční soustavy.

Stačí udělat pár kroků a ze Světa civilizace se člověk ocitne ve Světě dětském, konkrétně na začátku Pohádkového lesa. „Celá expozice Dětský svět je určená pro děti od dvou do šesti let s doprovodem,“ vysvětluje Helena Pinkavová.

Než se Svět techniky 26. září otevře veřejnosti, čeká jednotlivé exponáty ještě tvrdý zátěžový test.

Bude to potřeba. Tvůrci totiž očekávají, že novinka přiláká do Dolních Vítkovic ročně stovky tisíc návštěvníků.

Kateřina Daňková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme