Francouzská vláda podala demisi. Premiér Valls sestaví nový kabinet

Francouzský premiér Manuel Valls podal demisi vlády. Oznámila to kancelář prezidenta Françoise Hollanda. Nová vláda by se podle ní mohla sestavit už zítra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský premiér Manuel Valls

Francouzský premiér Manuel Valls | Zdroj: Reuters

Stávající levicově orientovaný kabinet dnes premiér rozpustil poté, co ministr hospodářství Arnaud Montebourg o víkendu kritizoval v deníku Le Monde politiku vládních úspor, kterou podle něj Francii vnucuje Německo. V neděli názor Montebourga podpořil také ministr školství Benoît Hamon.

Montebourg tvrdí, že řešení hospodářské krize, ve které Francie vězí, musí mít přednost před tím, než aby někdo sanoval státní rozpočet. Řekl, že dogmatické redukování deficitů vede k tvrdé šetřící politice a k vysoké nezaměstnanosti. Prezident Hollande je však zastáncem cesty škrtů k tomu, aby se deficit zmenšil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální informace z francouzského Limoges přináší publicista Martin Hybler

Prezident požádal předsedu vlády Vallse, aby sestavil takový tým, který bude souhlasit s tím, co si o reformách ve Francii myslí sám Hollande.

Arnaud Montebourg si údajně myslí, že bude ve vládě dál. Komentátoři to však považují v podstatě za vyloučené.

Pravicová opozice reagovala komentáři, že je to důkaz krize v socialistickém táboře a Hollandovy bezradnosti.

Vládu Valls sestavil na začátku dubna letošního roku. Kvůli jeho příliš pravicovým postojům, které zastával jako ministr vnitra, ve vládě chyběli zelení.

Prezident Hollande v předvolební kampani před dvěma lety sliboval právě odklon od úsporných opatření a posilování růstu a zaměstnanosti, především novými veřejnými investicemi. Berlín naopak prosazuje v rámci EU hlavně úsporná vládní opatření, která podle něj nejlépe vyřeší státní deficity. Část francouzských vládních socialistů trvá na původní slíbené linii voličům.

ČTK, ČRo, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme