S alkoholem a hazardem bude Česko bojovat jako s drogami

Česká republika začne s alkoholem a hazardním hráčstvím bojovat podobně jako s nelegálními drogami. Vláda dnes schválila změny v národní strategii protidrogové politiky, která se tak rozšíří o opatření k omezení dostupnosti alkoholických nápojů a hazardu i o opatření ke snížení jejich dopadů. Dokument platí do konce roku 2018.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol (ilustrační foto)

Alkohol (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podle autorů se nyní v textu odrážejí nepříznivé dopady pití alkoholu i hazardního hráčství na zdraví, na rodiny i celou společnost.

Slovo „drogy“ se tak nově ve strategii nahrazuje spojením „návykové látky a hazardní hraní“. Počítá se se snižováním nabídky i s opatřeními, která by měla zmenšit poptávku a škody. Autoři zohledňují také zahraniční přístup k problematice.

Přehrát

00:00 / 00:00

O škodlivosti legálních drog jako jsou alkohol a tabák mluvil primář Kliniky adiktologie 1. lékařské Univerzity Karlovy Petr Popov

Česko patří podle materiálu k zemím s nejvyšší spotřebou alkoholu na hlavu. Denně či každý druhý den ho pije 15 procent dospělých, z toho 23 procent mužů a osm procent žen. Alespoň jednou týdně si alkohol dopřeje více než polovina mužů a víc než třetina žen.

„Vláda zahrnula do oficiální protidrogové strategie státu i legální drogy, které působí podstatně větší problémy z hlediska počtu postižených osob v této zemi než všechny nelegální drogy dohromady,“ říká primář Kliniky adiktologie 1. lékařské Univerzity Karlovy Petr Popov a pokračuje:

„Drogy, které jsou mimo zákon, alespoň mezi nejproblémovějšími uživateli, kterých je v České republice asi 45 tisíc, jsou desetinou počtu toho, kolik činí problémové užívání alkoholu s velmi významnými následky jak zdravotními, tak sociálními i celospolečenskými.“

Alkohol i tabák jsou podle Popova všeobecně tolerované nebo dokonce propagované návykové látky:

„Je podstatně snadnější se dostat k těmto návykovým látkám než k nelegálním nejen proto, že jsou nelegální z hlediska zákona, ale z hlediska jejich celkové dostupnosti. Alkohol i tabák najdete prakticky kdekoliv a za velmi příznivé ceny.“

Podrobnější plán až v příštím roce

Podle evropské studie se navíc šestnáctiletí v Česku opíjejí víc než jejich vrstevníci v jiných státech. V roce 1995 se alespoň třikrát za poslední měsíc opilo 14 procent mladých Čechů a Češek, v roce 2011 jich byla už pětina.

Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila stoupá konzumace alkoholu také u dětí ze základních škol. Proto se chystá novela zákona, která zpřísní sankce za podávání alkoholu mladistvým.

Podle autorů strategie je v Česku vysoká i dostupnost hazardních her. Loni na tisícovku obyvatel připadalo 7,5 hracího přístroje, zatímco například na Slovensku je to 3,7 přístroje. Problémy s hraním by podle odborné studie mohlo mít až 170 tisíc dospělých, u 80 tisíc z nich se pak jedná o závislost.

Do konce března příštího roku by měl protidrogový koordinátor společně s ministerstvem zdravotnictví vypracovat plán kroků, které by se měly proti nadměrnému pití alkoholu i proti hazardnímu hráčství podniknout.

ČTK, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme