Nová lávka přes Chrudimku v pardubickém parku Na Špici bude jen pro pěší

Břehy Chrudimky v Pardubicích spojil nový most. Dřevěná lávka je součástí nové podoby parku Na Špici. S její montáží začali stavebníci včera ráno. Na každém břehu byl připravený jeden díl konstrukce. Obě části propojily dva obří jeřáby a desítky montérů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová dřevěná lávka. Dva díly zhotovené z modřínu o celkové váze 40 tun byly spojeny za pomoci dvou jeřábů

Nová dřevěná lávka. Dva díly zhotovené z modřínu o celkové váze 40 tun byly spojeny za pomoci dvou jeřábů | Zdroj: ČTK

„Do čepu se usazuje první polovina mostu. Až se to zpevní, tak se přejde na druhou stranu, kde se bude stavět druhá půlka až do spojení,“ říká architekt Petr Skřivánek.

Správně osadit tak velké a hmotné prvky najednou, vyžaduje čas. Celý proces je dlouhý a náročný. Každá polovina váží 20 tun. Na výlož doprostřed řeky Chrudimky je zapotřebí 120tunových jeřábů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stavbu mostu sledovala redaktorka Drahomíra Bačkorová

Lávka je dřevěná. „Jsou to modřínové lepené masivy s tím, že uvnitř jsou ocelové výztuže. Modřín stárnutím separuje červený nádech. Věříme, že to rychle získá hezkou načervenalou patinu,“ upřesňuje Skřivánek.

Lávku musí firma, která most osazuje, spojit na milimetry. „Jsou tam sedmicentimetrové trny, které do sebe musí zapadnout jako dětská skládačka. Slíbili jsme panu architektovi, že spára na vršku nebude větší než osm milimetrů,“ říká stavař Robert Spálenský.

Při stavbě hraje důležitou roli i počasí. „To nám vyšlo, i když předpověď nebyla moc dobrá, vypadalo to na déšť. Pro nás je důležité, aby bylo sucho a nefoukalo. Pak se to podaří,“ dodává Spálenský.

Nová dřevěná lávka povede přes Chrudimku v parku Na Špici | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

A vše se podařilo. Chodit se po ní ale bude až po úplném dokončení opravy parku, což se plánuje na prosinec.

Revitalizace parku Na Špici začala v dubnu a město na ni získalo evropské dotace. Bude stát 33 milionů korun. Dělníci teď staví pavilon u rybníku Čičák a dokončují výsadbu zeleně. Park si má i po opravách zachovat přírodní ráz.

V Pardubicích osazovali betonové pilíře novou dřevěnou lávkou | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme