Pokud by se Čech nakazil ebolou, úřady zažádají o experimentální lék

Kdyby se nakazil někdo z Čechů smrtícím virem ebola, ministerstvo zdravotnictví by požádalo o experimentální léky. Společně s vakcínami se zatím využívají jen na západě Afriky, kde zuří epidemie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Těchoníně ošetřují pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Právě tady by se mohla léčit ebola

V Těchoníně ošetřují pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Právě tady by se mohla léčit ebola | Foto: Filip Jandourek

Mluvčí úřadu Štěpánka Čechová popsala, jak by se v případě nákazy postupovalo.

„Samozřejmě v případě ohrožení jakéhokoliv českého pacienta by se sešla Ústřední epidemiologická komise, která koordinuje nejen s orgány Světové zdravotnické organizace, ale také s Evropskou unií. Pravděpodobně bychom žádali o okamžitý dovoz nejbližší dostupné vakcíny,“ vysvětlila.

„Každý případ by byl řešen individuálně podle potřeb a zajištění nejlepší možné péče pro českého pacienta. Není vyloučeno, že by se mu vakcíny třeba dostalo ve státě, kde ho nákaza ohrozila,“ dodala mluvčí.

Riziko nákazy ebolou je v Česku zatím minimální. Stát proto předběžně o dovoz experimentálních léčiv nepožádal.

Na příjem pacientů, kteří by onemocněli nebezpečnou ebolou, se ale Česko připravuje. Nakažené by přijala nejprve pražská nemocnice na Bulovce, která má několik speciálních lůžek.

V podhůří Orlických hor, mimo obydlená místa, je v pohotovosti armádní Centrum biologické ochrany v Těchoníně. Rozlehlý areál se špičkovou nemocnicí je zatím využíván jako karanténa pro vojáky, kteří se vracejí ze zahraničních misí. Lékaři si tady ale poradí i s vysoce infekčními nemocemi jako je SARS nebo ebola.

Ebola | Foto: Český rozhlas

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme