Belgii ochromila generální stávka proti vládním škrtům, zastavila se i doprava

Dopravu v Belgii ochromila generální stávka, kterou svolaly odbory kvůli chystaným vládním škrtům. Nový středopravicový kabinet chce v příštích pěti letech ušetřit v přepočtu až 300 miliard korun. V Bruselu a dalších městech nejezdí hromadná doprava a zastavil se provoz i na některých železnicích. Letiště v Bruselu muselo zrušit 600 letů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgii ochromila generální stávka, dotkla se i dopravy, pohled do prázdné odbavovací haly na nádraží v Bruselu

Belgii ochromila generální stávka, dotkla se i dopravy, pohled do prázdné odbavovací haly na nádraží v Bruselu | Zdroj: Reuters

Čtyřiadvacetihodinová stávka začala v dopravě již v neděli večer. Na belgických letištích od 22 hodin nepřistálo ani nevzlétlo žádné letadlo. Zrušené lety se podle mluvčí bruselského letiště týkají asi padesátí tisíc lidí.

Neodletí ani letadla do Prahy. „K nám byly zrušeny tři přílety a tři odlety, celkem tedy šest letů,“ upřesňuje mluvčí pražského letiště Marika Janoušková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O belgické generální stávce informoval zpravodaj Ondřej Houska

Generální stávka zasáhla i školy, úřady, podniky či média. Stávkující blokují přístupy k některým průmyslovým zónám.

Stávka zasáhla i politiky, protože v Bruselu jednají evropští ministři zahraničí a zemědělství. „Když jsem včera dojížděl do Vídně na letiště, tak jsem dostal informaci, že náš let je zrušen. Takže jsem absolvoval celonoční jízdu autem z Vídně do Bruselu, kam jsem dorazil kolem půl páté ráno,“ říká český ministr zemědělství Marian Jurečka.

Dnešní stávkou vrcholí několikatýdenní protesty proti zrušení plánů belgické vlády na úsporu celkem 11 miliard eur (303,6 miliardy Kč) z rozpočtu v příštích pěti letech. Škrty se dotknou i platů státních zaměstnanců, kteří nedostanou přidáno.

Navíc vláda chce také Belgičanům prodloužit o dva roky odchod do důchodu. Do penze tedy půjdou až v 67 letech.

Kvůli škrtům protestovalo v Bruselu už před měsícem sto tisíc lidí. Demonstrace skončila násilnými střety s policií. Odbory varují, že protesty budou pokračovat i v příštím roce, pokud kabinet úsporná opatření neodvolá, nebo alespoň neupraví.

Ondřej Houska, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme