Koní v Česku přibývá, na Vysočině jich je méně než v ostatních krajích

Počet koní na Vysočině se za posledních deset let zdvojnásobil. Vychází to z údajů Českého statistického úřadu. Přesto je ale v regionu méně koní než v dalších krajích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kůň v ohradě

Kůň v ohradě | Foto: Jana Sotonová

Zatímco jinde počet zvířat vzrostl díky dovozu ze zahraničí, na Vysočině je chov více uzavřený. Podle Zeňka Studence z České jezdecké federace je to dáno tím, že v regionu není tolik bohatých chovatelů.

„Určitě je to ekonomickou situací. Mezi silné regiony patří hlavně Praha, Středočeský kraj, místa kolem Ostravy nebo velkých měst, kde jsou ekonomicky silné subjekty a podnikatelé. Dnes má koně ten, kdo má peníze,“ vysvětluje Studenec.

Většina koní na Vysočině pochází z domácích chovů. Podle jednoho z největších chovatelů v kraji Zdeňka Hrčníře z Proseče pod Křemešníkem je český chov kvalitní.

„Někdo koně doveze a myslí si, že si hodně pomůže. V mnoha případech to tak ale nebývá. Naše české jsou lepší,“ hodnotí Hrnčíř.

Za posledních čtrnáct let se počet koní v celé republice téměř zdvojnásobil. Letos v červnu jich bylo 81 tisíc, v roce 2000 jen 24 tisíc. Za nárůstem stojí dovoz, naopak hříbat narozených v tuzemských chovech ubývá. Využití koně se také posunulo od pracovního k volnočasovému.

Anna Jadrná, Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme