Francie si minutou ticha připomněla 84 obětí útoku v Nice

Lidé po celé Francii drželi v poledne minutu ticha. Uctili tak památku 84 obětí útoku na Anglické promenádě v Nice. Francouz tuniského původu Mohamed Lahouaiej Bouhlel vjel minulý čtvrtek večer nákladním vozem do davu lidí, kteří oslavovali výročí pádu Bastily. K útoku se přihlásil takzvaný Islámský stát. Vyšetřování nadále pokračuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francie si minutou ticha připomněla 84 obětí útoku v Nice

Francie si minutou ticha připomněla 84 obětí útoku v Nice | Zdroj: Reuters

Na Anglické promenádě v Nice se shromáždily tisíce lidí, kteří drželi minutu ticha.

Prodavači květin a zahradníci zaplavili místo útoku květinami a podle tradice se také střílelo z kanónu. Piety se mimo jiné zúčastnil premiér Manuel Valls, obyvatelé ho ale po příjezdu vypískali.

Francouzský prezident François Hollande a ministr vnitra Bernard Cazeneuve uctili památku obětí v pařížském hotelu Beauvau.

Francouzský prezident François Hollande (vpravo) a ministr vnitra Bernard Cazeneuve uctili památku obětí v pařížském hotelu Beauvau. | Foto: Reuters

Dneškem končí třídenní státní smutek. Francouzské úřady by ještě měly oznámit datum oficiální tryzny. Čeká se ale, až policie všechny oběti identifikuje.

Francouzští kriminalisté propustili jednoho člověka z vyšetřovací vazby, šest jich tam dále zůstává. Více informací se snaží získat hlavně výslechem 38letého Albánce, který byl s útočníkem v kontaktu.

Policie také stále prověřuje napojení 31letého útočníka Mohameda Lahouaieje Bouhlela na radikální organizaci Islámský stát. O víkendu přinesl francouzský deník Le Monde nepotvrzenou informaci, která naznačuje, že Bouhlel mohl být v kontaktu s lidmi napojenými na Islámský stát nebo na Al-Káidu přímo v Nice.

Podle americké stanice NPR odešlo z Nice bojovat za takzvaný Islámský stát do Sýrie a Iráku více než 100 džihádistů. To je údajně nejvíce ze všech francouzských měst.

Francie si minutou ticha připomněla 84 obětí útoku v Nice | Foto: Reuters

Francouzská vláda by měla ve středu předložit Národnímu shromáždění návrh na prodloužení výjimečného stavu. Poté návrh poputuje do Senátu.

Pravicová opozice v posledních dnech velmi tvrdě útočí na vládu s tím, že za posledních 18 měsíců vůbec nic neudělala. Vláda také čelí kvůli údajným nedostatečným bezpečnostním opatřením v souvislosti s Nice první žalobě, kterou podal bankéř, jehož dítě přišlo na promenádě o život.

Na 33 procent Francouzů podle nedávného průzkumu věří, že je vláda dokáže proti teroristické hrozbě ochránit.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme