Další rána pro Otipku z growshopu. Soudy opět otočily a zabraly mu zboží za 12 milionů

Soudy již podruhé zvrátily původní verdikt v případu nejznámější tváře kauzy growshopů Michala Otipky. Odvolací soud ho nejdříve zaskočil podmínkou, ačkoliv původně vyvázl bez trestu. A v pondělí přišel další nepříjemný obrat: Obvodní soud pro Prahu 3 rozhodl, že dvěma Otipkovým firmám má propadnout zabavené zboží v hodnotě až 12 milionů korun. Podle původního rozsudku se přitom věci firmám měly vrátit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Otipka, spolumajitel jednoho z českých growshopů

Michal Otipka, spolumajitel jednoho z českých growshopů | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Až na peněžní prostředky soud vyhověl návrhu státního zástupce a rozhodl, že se věci zabírají. Verdikt prozatím není pravomocný,“ řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu soudce Obvodního soudu pro Prahu 3 Radek Mařík, který v případu rozhodoval.

Otipkovým a Smolíkovým společnostem Growman Plains a GrowLand se má naopak podle soudu vrátit přes 700 tisíc korun a 900 eur (v přepočtu zhruba 24 tisíc korun).

'Nesmíme vyhrát'

Otipka se Smolíkem se proti rozhodnutí soudu chtějí odvolat. „Soudce by nejradši vrátil svůj původní verdikt, ale nemůže. Státní zástupce by nás nestíhal vůbec, ale dostal příkaz. V jiných kauzách věci vrátili, v některých dokonce úplně osvobodili, ale aby neztratili tvář, tak v našem případě zněl rozkaz jasně: Nesmějí vyhrát,“ míní Otipka.

„Ať si každý udělá obrázek sám, jestli se tomuto dá říkat právní stát. O osobní intergritě a statečnosti zúčastněných raději nehovořím,“ zlobí se podnikatel.

Soudce Mařík přitom loni v prosinci rozhodl, že Otipku nepotrestá, Smolíkovi dal podmínku za šíření toxikomanie a státnímu zástupci požadujícímu propadnutí zboží nevyhověl. Avšak žalobce se proti verdiktu odvolal, což Otipkovu situaci, jak ukazují pozdější byť nepravomocné verdikty, výrazně zhoršilo.

Odvolací Městský soud v Praze ho totiž letos v dubnu potrestal podmínkou a prvoinstančnímu soudu nařídil, aby znova pečlivěji rozhodl o osudu zabavených věcí. „Nekonkrétní tvrzení soudu prvního stupně, že věci mohly být užity i na jiné účely, stejně i zajištěné peníze, nemohl odvolací soud uznat," stojí v odvolacím verdiktu, o němž informoval Zpravodajský web Českého rozhlasu.

Spor se vrátí k městskému soudu

Spor o zabavené věci se po odvolání vrátí zpět k Městskému soudu v Praze, proti podmíněnému trestu Otipka chystá dovolání k Nejvyššímu soudu. Jeho případ je nejviditelnější z celorepublikové akce proti obchodům s potřebami pro pěstování konopí.

Protidrogová jednotka v growshopech po celém Česku zasahovala v roce 2013 na základě paragrafu o šíření toxikomanie a výroku Nejvyššího soudu, jenž k podmínce odsoudil majitele květinářství. Prodejci i majitelé obchodů se podle Policejního prezidia dopustili šíření toxikomanie tím, že nabízeli a veřejně prezentovali materiály propagující pěstování a užívání marihuany.

Kauza growshopy | Foto: Český rozhlas

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme