Olivový olej podraží. Itálie a Španělsko očekávají výrazný pokles produkce

Výroba olivového oleje v Itálii a ve Španělsku se výrazně sníží. Například olivovníky v Toskánsku napadla bakterie, a právě kvůli tomu bude nižší úroda. To se nepříznivě promítne i do cen olivového oleje v příštím roce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

olivovníky

olivovníky | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Mezinárodní rada pro olivový olej předpokládá zvýšení cen v řádu jednotek procent. Někteří výrobci ale odhadují výraznější navýšení - až o desítky procent.

Olivovníky v Toskánsku totiž škůdci napadli takovým způsobem, že odborníci očekávají nejnižší světovou sklizeň za posledních 15 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Produkce olivového oleje v Itálii a ve Španělsku bude výrazně nižší, což zvedne jeho cenu. Téma pro Jana Beneše z ekonomické redakce

Právě Itálie patří mezi největší výrobce olivového oleje. A když škůdci obecně napadnou hospodářské plodiny, můžou pěstitelům i výrobcům způsobit obrovské ztráty. Podle zemědělského analytika Petra Havla může jít i o několik desítek procent z celkové úrody.

„Problém je, že škůdci také začínají být stále více odolní, díky tomu se ovšem ta chemie dostává do půdy. Jednou z možností je pěstování hospodářských plodin, které jsou vůči škůdcům odolné. Je to známo zejména prostřednictvím pojmu geneticky modifikované rostliny,“ vysvětluje Havel.

V Itálii by celková produkce měla podle Mezinárodní rady pro olivový olej klesnout v aktuální sezonně o 34 procent. Web Olive Oil Times upozorňuje i na snížení celkové produkce ve světě. V příštím roce klesne o několik stovek tisíců tun na 2,5 milionu tun.

Dobrou sklizeň hlásí Řecko i Tunisko

Špatná úroda byla kvůli horku v jarních měsících i ve Španělsku. To ale hraje do karet pěstitelům a výrobcům v Řecku, které je po Itálii a Španělsku třetím největším producentem olivového oleje na světě. Tam byla naopak úroda dobrá, stejně tak jako třeba v Tunisku.

Zatímco v jihoevropských zemích je nákup olivového oleje skoro samozřejmostí, v Česku se stále ještě zabydluje. Potvrzují to údaje společnosti GfK.

„Jakýkoli olej kupuje alespoň jednou za rok 95 procent českých domácností, kdežto olivový olej si dovolí pouze jedna třetina českých domácností,“ říká analytička společnosti GfK Vladimíra Šebková.

Spotřeba olejů v Česku během posledního roku podle GfK stoupla o pět procent, u olivových olejů to ale bylo jen o dvě procenta.

Olivy - pěstování ve světě | Foto: Český rozhlas

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme