Velký skok pro lidstvo. Před 45 lety udělal člověk první kroky na Měsíci

Před 45 lety americký astronaut Neil Armstrong vstoupil na Měsíc. Byl to historický okamžik v objevování vesmíru. Letem Apolla 11 vyvrcholil kosmický program, který osm let před tím vytyčil prezident John Fitzgerald Kennedy. Vedle vědeckých cílů měl Spojeným státům zajistit vedoucí postavení ve vesmírných závodech se Sovětským svazem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neil Armstrong

Neil Armstrong | Foto: NASA

Byl to Neil Armstrong, kdo jako první vstoupil na povrch Měsíce. Pronesl při tom slova, která geniálně vystihla význam mise Apolla 11. „Je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.“

Rozhlasovým posluchačům v Československu přibližovali slavné okamžiky redaktoři ze studia na pražských Vinohradech podle televizního přenosu z amerického Houstonu a zpráv světových tiskových agentur.

Přehrát

00:00 / 00:00

O misi Apollo a prvních krocích na Měsíci natáčel redaktor Jaroslav Skalický

„Povrch je velmi jemný, vypadá to skoro jako prášek, ulpívá na botách. Bořím se málo, ale stopy a šlépěje jsou zřetelně vidět,“ komentoval Armstrong své první pocity na Měsíci. Zatímco Michael Collins čekal ve velitelském modulu na oběžné dráze Měsíce, na jeho povrch vystoupil i třetí člen posádky, Buzz Aldrin.

‚Prostě zkouší skákat‘

S Armstrongem fotografovali, sbírali vzorky měsíčních hornin a zkoušeli různé možnosti pohybu po měsíčním povrchu. „Druhý člověk skočil na Měsíc. Zdvihl se, potřetí vyskakuje, zkouší prostě skákat. Teď potřetí dopadá dolů. Už jsou tam oba, zřejmě budou koordinovat svou činnost,“ hlásil redaktor rozhlasu.

Posádka letu Apollo 11: zleva Neil Armstrong, Michael Collins a Buzz Aldrin | Foto: NASA Images

Měsíční modul po 21 hodinách odstartoval zpátky na oběžnou dráhu kolem Měsíce, kde se spojil s velitelskou sekcí Apolla 11. Kosmická loď po třech dnech letu bezpečně přistála v Tichém oceánu.

„Dá se říct, že to byly srovnatelné zlomy. Sputnik, Gagarin, Armstrong. Tam je těžko rozlišovat, co bylo důležitější. Všechno to byly kolumbovské kroky do vesmíru,“ dodává odborník na kosmonautiku, publicista Karel Pacner.

Na Měsíci pak ještě přistálo pět dalších misí programu Apollo, poslední v prosinci 1972. V šesti vesmírných letech se tak celkem dvanáct astronautů prošlo po Měsíci, a stali se tak jedinými lidmi, kteří navštívili jiné vesmírné těleso.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme