Aero Vodochody dodá Maďarsku 12 cvičných proudových letounů L-39NG. Cena nebyla zveřejněna

Aero Vodochody dodá Maďarsku 12 proudových letounů L-39NG, osm ve cvičné konfiguraci a čtyři v průzkumné konfiguraci. Hodnotu zakázky strany nezveřejnily. Aero s velitelstvím maďarských obranných sil uzavřelo smlouvu na dodávku letounů a také souvisejících podpůrných služeb. První stroje dodá v roce 2024, informoval za Aero Vodochody Adam Steger.

Tento článek je více než rok starý.

Odolena Voda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První let nového letounu L-39NG, který se uskutečnil 22.12.2018

První let nového letounu L-39NG, který se uskutečnil 22.12.2018 | Zdroj: Aero Vodochody

Průzkumná konfigurace letounu je vybavena takzvaným systémem EO/IR pro identifikaci a sledování stacionárních i pohyblivých objektů na zemi.

„L-39NG je bezpochyby jedním z nejlepších cvičných letounů ve své třídě. Letoun je součástí komplexního výcvikového systému, který využívá moderní technologie a systémy pro výcvik stíhacích pilotů čtvrté a páté generace,“ řekl prezident a generální ředitel společnosti Aero Viktor Sotona.

Letoun L-39NG Aera Vodochody získal certifikaci pro mezinárodní provoz. V sobotu se představí v Ostravě

Číst článek

Na vývoji a výrobě letounu se podílí řada českých dodavatelů, proto Aero podle ředitele věří, že uzavření této smlouvy bude významným milníkem pro celý český letecký průmysl.

„Spolu s maďarským kontraktem má nyní Aero smlouvy na výrobu a dodávku téměř 30 nových letounů L-39NG a vzhledem k dalším probíhajícím jednáním se zákazníky by se tento počet mohl v příštích několika letech navýšit o další desítky letounů,“ doplnil Sotona.

Letoun L-39 NG je jednomotorový dvoumístný letoun s moderní avionikou a systémem pro virtuální výcvik pilotů. Nový motor Williams International a tzv. mokré křídlo s integrální palivovou nádrží umožňují větší dolet a delší výdrž pro operace ve vzduchu. Jako jeden z prvních letounů je certifikován podle nových nadnárodních vojenských standardů, což znamená, že jeho certifikaci uznávají všechny vojenské autority EU a NATO. Jeho sériová produkce začala loni, jedním z prvních uzavřených kontraktů bylo dodání 12 letounů do Vietnamu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme