Parlamentní volby ve Francii mají být těsné: zkomplikuje socialista Mélenchon Macronovi vládu?

Společně s Macronem. Nezávislá diplomacie. Frexit. Francie se opět ponořila do předvolební kampaně. Následující dvě neděle budou patřit hlasování o složení parlamentu. Většinu chce obhájit strana současného prezidenta, která vstupuje do voleb pod názvem Společně (Ensemble). Na paty jí ale šlape levicová koalice, do jejíhož čela se postavil Jean-Luc Mélenchon. Server iROZHLAS.cz nabízí vhled do kandidátek.

Analýza Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzi o složení parlamentu rozhodnou ve volbách 12. a 19. června

Francouzi o složení parlamentu rozhodnou ve volbách 12. a 19. června | Foto: Lilian Cazabet | Zdroj: Reuters

Opět dvoukolové volby. Francouzi v neděli vyberou ve svých obvodech dva potenciální zástupce, kteří se o týden později utkají o post poslance. Volných je 577 křesel, pro většinu je třeba získat 289 z nich.

Podle průzkumu společnosti Ifop-Fiducial group má k vítězství nejblíže uskupení současného prezidenta Emmanuela Macrona. Společně (Ensemble), jež tvoří Republika v pohybu, centristický MoDem a středo-pravá strana bývalého premiéra Édouarda Philippa Horizons, by dle projekcí mělo obsadit 275 až 310 míst. Hlasovat pro ně chce na 27 procent dotazovaných.

France’s legislative elections are kicking off next week, with the first round on June 12.

Nationwide polls show the left-wing electoral alliance NUPES and Emmanuel Macron’s alliance tied at 26 to 27 percent. However, seat projections expect the latter to scrape a majority.

18:53 – 03. 06. 2022

11 37

Uskupení zdůrazňuje kontinuitu a možnou provázanost s prezidentským úřadem. Kampaň je postavená na postavě současného prezidenta, se kterým mají zvolení poslanci spolupracovat a umožnit tak zemi další rozvoj.

Mélenchon premiérem?

Očekává se nicméně velmi těsný souboj. Průzkum serveru Politico předpokládá pouze jednoprocentní rozdíl a na přední příčku staví s 27 procenty levicovou koalici Nová ekologická a sociální lidová unie (NUPES). Pod vedením Jeana-Luca Mélenchona, který by rád obsadil premiérskou pozici, reprezentuje Nepodrobenou Francii, Komunistickou a Socialistickou stranu, taktéž ekology. Na volebním lístku mají V, které podle vysvětlení v předvolebním klipu odkazuje ke slovům „volit, vítězit“.

Levicová formace by mohla obsadit 170 až 205 míst, ukazují odhady. „Bereme to velmi vážně, protože v médiích a průzkumech jediná další persona, která existuje – kromě prezidentské většiny – je Jean-Luc Mélenchon,“ citovala France 24 poslankyni Aurore Bergeovou, která reprezentuje Republiku v pohybu.

Pokud by hlasy voličů nestačily Macronovu uskupení pro většinu, nastala by situace ve francouzském prostředí označovaná jako kohabitace. Prezident by byl z jiného politického uskupení než jeho vláda. Což by se stalo poprvé od ústavní změny z roku 2000, která tomuto momentu předcházela tím, že přesunula parlamentní volby krátce po prezidentských – neočekávaly se jiné společenské nálady.

Posledním prezidentem, který úřadoval v kohabitaci, byl republikán Jacques Chirac, když od roku 1997 do 2002 musel spolupracovat se socialistickým premiérem Lionelem Jospinem.

Krajní pravice ve stínu

Kdo naopak pravděpodobně do většího souboje o významná místa v parlamentu nezasáhne, je Macronova vyzývatelka ve druhém kole prezidentské volby Marine Le Penová. Její krajně pravicová strana Národní sdružení by mohlo dosáhnout na 25 až 49 křesel.

Strana apeluje především na účast. „Běžte volit, nebo to za vás udělá někdo jiný,“ říká Le Penová v předvolebním klipu. Nechce dát Macronovi „plnou moc“ na dalších pět let mandátu, vysvětluje.

Stejně jako při prezidentské kandidatuře, i při volbách do Národního shromáždění ubrala představitelka krajní pravice na důrazu referend o vystoupení z mezinárodních institucí. Prosazuje však „nezávislou diplomacii“. O Frexitu ale mluví jiné strany. Například Patrioté nebo strana Érica Zemmoura Znovudobytí. Průzkumy jim však nedávají příliš šance na zvolení.

Brice Teinturier, politolog a vedoucí volební skupiny Ipsos, ve čtvrtek varoval před obtížemi při vytváření projekcí. Modelování situace pro druhé kolo volby je podle něj opravdu nejisté. „Můžete mít 40–50 křesel, která změní majitele jednoduše proto, že máte o jeden nebo dva body více nebo méně (hlasování), nebo pokud se změní míra neúčasti,“ řekl rozhlasové stanici France Inter.

Francouzi podle něj projevovali „malou chuť do kampaně“, což se může promítnout ve vysoké míře neúčasti. Týden před prvním kolem deklarovalo 47 procent Francouzů, že se dostaví k volebním urnám.

Jak by mohlo vypadat rozložení sil před druhým kolem, dávají tušit výsledky prvního kola volby v zámoří. Ty totiž proběhly už o uplynulém víkendu. V 10 z celkem 11 obvodů postoupili kandidáti uskupení Společně a NUPES. Pouze v jediném se proti zástupci Macronovy strany postaví reprezentant Národního sdružení.

📊🗳Résultats définitifs du 1er tour des élections législatives des 11 circos des Français de l’étranger 🇫🇷 (vote à l’urne+vote électronique+vote par correspondances). 9 duels Ensemble/NUPES au 2nd tour #Legislatives2022 #jevote @Les577 @Élections 202(2) @Nils Wilcke @david doukhan

08:02 – 06. 06. 2022

122 315

Anna Urbanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme