Benzin zdražil kvůli zvýšení spotřební daně, v průměru stojí 39 korun. Cena nafty je stabilní

Pokles ceny benzinu se po zvýšení spotřební daně zastavil, cena nafty se v uplynulém týdnu změnila jen nepatrně. Natural 95 zdražil od minulé středy o 1,44 koruny za litr na 39 koruny za litr. Nafta stojí 43 koruny za litr, před týdnem byla o haléř dražší. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání pohonných hmot

Zvýšení spotřební daně u benzinu ukončilo pozvolný pokles jeho ceny. U nafty zůstane snížená sazba do konce roku 2023 (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Analytici kvůli zvýšení spotřební daně u benzinu od začátku října podobný vývoj očekávali. Pohonné hmoty v Česku s výjimkou konce prázdnin zhruba od začátku července zlevňovaly.

Cena benzinu se v minulém týdnu dostala na nejnižší úroveň od začátku války na Ukrajině.

Snížení kvůli konkurenci

Spotřební daň z benzinu se od začátku října vrátila z 11,34 koruny na 12,84 koruny za litr. Nižší daň na benzin i na motorovou naftu platila v Česku od června. U nafty zůstala snížená sazba do konce roku 2023, činí 8,45 koruny na litr.

Paliva v Česku od minulého týdne zlevnila. Nejlevnější jsou na Táborsku, nejdražší v Praze

Číst článek

Spotřební daň z pohonných hmot vláda snížila v reakci na jejich vysoké ceny kvůli válce na Ukrajině. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) není hlavním důvodem pro delší zdaňování nafty nižší sazbou její nynější vyšší cena, ale konkurenční prostředí.

Největšími konkurenty českých dopravců, zejména menších, jsou podle něj při podávání cenových nabídek dopravci z Polska, Slovenska, Maďarska, Rumunska a také z Turecka.

Ve většině z těchto zemí je spotřební daň na motorovou naftu podle ministra na evropsky nejnižší možné úrovni.

Nejlevněji je na jihu

Nejlevnější paliva nyní natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 38,45 Kč. Naftu tam prodávají průměrně za 42,26 Kč.

Naopak nejdražší benzin natankují řidiči v kraji Vysočina, kde litr benzinu stojí průměrně 39,53 Kč. Nejdražší nafta se tankuje v Praze, litr tam prodávají průměrně za 43,61 Kč.

V meziročním srovnání jsou paliva v Česku stále dražší, benzin zhruba o 4,60 koruny na litru, nafta stála před rokem asi o deset korun méně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme