Erdogan ani Kiliçdaroglu nezískali nadpoloviční většinu, Turecko čeká druhé kolo prezidentských voleb

V Turecku se uskuteční druhé kolo prezidentských voleb, protože žádný z kandidátů nezískal v neděli alespoň 50 procent hlasů. Ohlásil to v pondělí nejvyšší volební úřad. Podle oficiálních výsledků současný prezident Recep Tayyip Erdogan vyhrál první kolo se 49,5 procenta hlasů, opoziční kandidát Kemal Kiliçdaroglu dostal 44,9 procenta hlasů. Třetí kandidát, který do druhého kola nepostupuje, Sinan Ogan dostal 5,2 procenta hlasů.

Ankara (Aktualizováno: 15:26 15. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan | Zdroj: Reuters

Druhé kolo prezidentské volby se v Turecku uskuteční vůbec poprvé od změny ústavy, která zavedla přímou volbu prezidenta. Turci se k urnám vrátí v neděli 28. května.

Šéf volebního úřadu Ahmet Yener uvedl, že zbývá sečíst ještě několik okrsků ze zahraničí. Ani kdyby všechny tyto hlasy dostal Erdogan, většinu hlasů by nezískal. I v takovém, velmi nepravděpodobném případě by se muselo konat druhé kolo. Kompletní a oficiální výsledky úřad zveřejní v pátek.

Turecko na rozcestí. Sjednocená opozice se snaží zvrátit dvě dekády trvající nadvládu Erdogana

Číst článek

Po konci hlasování v neděli odpoledne SELČ lídři opozice tvrdili, že jejich kandidát Kiliçdaroglu první kolo podle jejich údajů vyhraje. Při sčítání hlasů Erdogan začínal vysoko nad 50 procenty, v průběhu času však jeho podpora klesla pod tuto hranici.

Podle dat tureckých agentur nedělní volby vyhrál Erdoganův blok stran, který získal přes 49 procent hlasů a bude mít v parlamentu většinu. Druhý byl blok stran, které navrhly na prezidenta Kiliçdaroglua. Dostal zhruba 35 procent hlasů. Do parlamentu se se ziskem zhruba deseti procent dostane také aliance prokurdských stran.

Druhé kolo prezidentských voleb se v Turecku uskuteční poprvé od změny ústavy v roce 2017, která zavedla přímou volbu hlavy státu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme