Češi poprvé v historii sestoupili ze Světové skupiny Davis Cupu

Čeští tenisté poprvé v historii sestoupili ze Světové skupiny Davisova poháru. V baráži podlehli Německu 2:3 na zápasy a příští rok budou hrát v euroafrické zóně. Do závěrečných dvouher dnes vstupovali domácí tenisté po prohrané sobotní čtyřhře za nepříznivého stavu 1:2. Stav utkání vyrovnal Tomáš Berdych, který v Tipsport aréně obstál i v druhé pětisetové bitvě a porazil Nicolase Kiefera 6:7, 6:3, 2:6, 6:4 a 7:5. Rozhodující zápas však nezvládl Tomáš Zíb, který po vyhraném setu podlehl německé jedničce Tommymu Haasovi 7:6, 5:7, 2:6, 0:6.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tommy Haas, Nicolas Kiefer

Tommy Haas, Nicolas Kiefer | Zdroj: ČTK

Berdych do utkání vlétl jako kometa a Kiefera přehrával. Odskočil do vedení 5:2, vymetal rohy dvorce z forhendu i bekhendu, ale najednou jako když utne. Ztratil podání, prohrál jedenáct míčů a čtyři hry za sebou a o osudu setu rozhodl tie- break. V tom za stavu 3:4 opravil hlavní rozhodčí výrok čárového v Berdychův neprospěch a český hráč zkrácenou hru prohrál.

Česká jednička vyhrála druhý set, ale ve třetí sadě opět slavila úspěch Kieferova taktika. Němec se při svém podání snažil nabíhat na síť a při Berdychově servisu dlouhými míči deptal sebevědomí českého hráče a dobíhal i zdánlivě ztracené míče. Berdych prohrával 0:3 a v třetí, páté ani v sedmé hře nevyužil brejkboly. V osmém gamu ztratil svůj servis, když při Kieferově setbolu uklouzl a skončil vleže na zádech.

V páté sadě si oba hráči drželi servis až do jedenácté hry, v níž Berdych po tvrdých returnech vzal čistou hrou Kieferovi servis. Při svém podání využil Berdych esem druhý mečbol a vyhrál svůj pátý pětisetový zápas v kariéře. V šesté hře čtvrtého setu Berdych odvrátil dva brejkboly, pak vzal Kieferovi podání, ale při svém servisu brejk nepotvrdil. To se mu ale povedlo o dvě hry později.

Ani Berdychův heroický výkon však Čechům k udržení nestačil, protože Zíb ani ve své druhé dvouhře bod nezískal. Do utkání s Haasem přitom vstoupil k nepoznání oproti pátečnímu duelu s Kieferem. Držel míče v dlouhých výměnách, dobře podával a dokázal i úspěšně zakončit na síti. První set rozhodl až tie-break, v kterém si Zíb odvážnými prohozy zajistil výhru.

Na vlně euforie se vezl ještě na počátku druhé sady. Vzal poprvé Haasovi podání a zaťal pěst. Nadšení z něj ale vyprchalo v sedmé hře, kdy netrefil vítězný úder a ztratil servis. Za stavu 5:4 se ochozy prohnala mexická vlna, ale Zíb v jedenácté hře udělal čtyři nevynucené chyby, prohrál servis i druhou sadu.

Od začátku třetího setu Zíb ztrácel půdu pod nohama. Častěji lacině chyboval a jistě hrajícího Haase pustil do brejku na 0:2. Šanci vrátit se do hry měl v šesté hře, ale nevyužil brejkbol a rozjetého Haase už nezastavil. Němec vyhrál devět her po sobě, diktoval tempo výměn a jistě dokráčel za výhrou.

Václav Pešička Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme