Česká naděje na vítězství v osmifinále žije

Hokejisté Kanady porazili v zápase osmifinálové skupiny mistrovství světa Finsko 4:2 a připravili mu tak první porážku na turnaji. Reprezentanti České republiky mají díky tomuto výsledku šanci vyhrát skupinu E, musejí však v úterý porazit Spojené státy. Naději na postup do čtvrtfinále si udrželi i Slováci, přestože Rusko jen remizovalo se Švédskem 3:3. Slováci teď musejí doufat, že smírně neskončí souboj Švýcarska s Běloruskem. Z elitní skupiny mistrovství světa sestoupili hokejisté Kazachstánu a Slovinska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistrovství světa v hokeji 2006

Mistrovství světa v hokeji 2006 | Foto: ihwc2006

Zámořští hokejisté do svého posledního zápasu ve druhé fázi turnaje vstoupili mnohem lépe než o den dříve proti Česku a již v šesté minutě se ujali vedení, když Bergeron využil hned první přesilovou hru. Finský tým ale srovnal se soupeřem brzy herně krok a na konci první třetiny vyrovnal zásluhou Koivua i skóre. Ve druhé třetině však Kanaďané dvakrát udeřili ve vlastním oslabení. Dvě chybné rozehrávky potrestal vždy Carter. V polovině utkání navíc Finové přišli o svou brankářskou jedničku. Niittymäki si při jednom zákroku poranil zřejmě třísla a odkulhal rovnou do kabin. Na jeho místo se musel postavit Norrena, ale nejlepšího gólmana olympijských her v Turíně zdatně nahradil.

Víc práce než Norrena však měl jeho protějšek Denis, Finové se totiž tlačili do útoku mnohem více než soupeř. Za svou aktivitu byli také odměněni. V 51. minutě, tři vteřiny před koncem přesilové hry, překonal brankáře Columbusu Nummelin, startující již na dvanáctém MS. Kanaďané však odpověděli bleskově. Již o 50 vteřin později našel Crosby Boyese a hráči Suomi opět prohrávali o dva góly. Snížit, případně vyrovnat, se jim nepodařilo ani při power play.

Kanada - Finsko 4:2 (2:1, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 6. Bergeron (Boyes), 17. Carter, 27. Carter, 52. Boyes (Crosby, Bergeron) - 19. M. Koivu (Saravo), 51. Nummelin (Luoma). Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd.) - Lešnjak (Slovin.), Takula (Fin.). Vyloučení: 8:7, navíc J. Ruutu (Fin.) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 2:0. Diváci: 7171.

V ruské brance seproti Švédům objevil už uzdravený gólman Sokolov, který si poranil na konci dubna na Švédských hrách ve Stockholmu koleno a musel se podrobit operaci. Už po 82 vteřinách se mohl radovat se svými spoluhráči z vedoucí branky. Zaúřadovala první formace mladíků, devatenáctiletý Kulemin si pohrál se švédskou obranou a o rok starší hvězda Washingtonu Ovečkin otevřela skóre. Úřadující olympijští vítězové odpověděli v osmé minutě v přesilové hře díky Samuelssonově trefě. Rusové vzápětí také zužitkovali početní výhodu, když Žukov zamířil do břevna a odražený puk dorazil ze vzduchu Michnov. Švédové měli skvělý nástup do druhého dějství. Hned po 14 vteřinách hry se opět v přesilovce prosadil podruhé v utkání Samuelsson a vzápětí skóroval Jörgen Jönsson. Rusové pak nevyužili 110 vteřin trvající převahu pěti proti třem, z dalších šancí trefili i tyč, ale v 56. minutě se dočkali vyrovnání díky druhému gólu Michnova v zápase.

Švédsko - Rusko 3:3 (1:2, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 8. Samuelsson (K. Jönsson, Nylander), 21. Samuelsson (K. Jönsson), 23. J. Jönsson (Hallberg, Samuelsson) - 2. Ovečkin (Kulemin, Malkin), 12. Alexej Michnov (Žukov, Archipov), 56. Alexej Michnov (Semin, Chomickij). Rozhodčí: Savage (Kan.) - Kekäläinen (Fin.), Novák (SR). Vyloučení: 8:9. Využití: 2:1. Diváci: 3983.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme