Sparťan Vácha o nové roli v béčku: Zůstat bylo nejlepší řešení, v klubu bych rád pracoval i po kariéře

Ve Spartě působí už více než šest let a patřil ke klíčovým hráčům základní sestavy. Výkony v rudém dresu Lukáše Váchu katapultovaly až do národního týmu, v posledních letech si ale třicetiletý záložník, i vinou zdravotních problémů, na trávníku moc radosti neužil. V létě se přesunul do nově vzniklého B-týmu Sparty, který bude od příští sezony působit ve třetí lize. O nové pozici se dvojnásobný ligový šampión rozmluvil v rozhovoru pro Radiožurnál

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté pražské Sparty Lukáš Vácha

Fotbalisté pražské Sparty Lukáš Vácha | Foto: Henry Browne | Zdroj: Reuters

Jakým způsobem se rozhodlo o tom, že v nové sezoně budete hrát za B-tým?
V první řadě chci říct, že na novou roli se moc těším. Když jsem v zimě prodlužoval smlouvu se Spartou, řešili jsme s Tomášem Rosickým a tehdejším trenérem Zdeňkem Ščasným moji budoucnost v klubu. Už tehdy bylo jasné, že Sparta bude tvořit nový B-tým, který bude mít ambici postoupit ze třetí ligy do druhé. Z jednání vyplynulo to, že se v létě právě k béčku připojím.

Třetí operace za 14 měsíců. Sparťanskému útočníkovi Kadlecovi transplantovali lékaři chrupavku

Číst článek

Nebyla na stole možnost, že byste zkusil jiné angažmá?
S Tomášem Rosickým máme dohodu, že kdybych měl jakoukoliv zajímavou nabídku ze zahraničí nebo z české ligy, tak mě Sparta bez problémů uvolní. Zároveň jsme se ale dohodli, že primárně já i Sparta chceme, abych v béčku plnil roli jakéhosi mentora.

V čem konkrétně vaše nová role spočívá?
Je mi 30 a ve Spartě působím už šest let. Myšlenka je taková, že bych mladým hráčům mohl předat nějaké zkušenosti a zároveň byl jakýmsi pojítkem mezi kabinou, trenéry a hráči z áčka, kteří za B-tým budou taky chodit hrát.

Jste v nejlepším fotbalovém věku, máte zkušenosti z evropských pohárů i reprezentace a teď budete hrát „jen“ zápasy třetí ligy. Opravdu jste neuvažoval o jiné výzvě?
Samozřejmě to vnímám, řešil jsem to s rodinou, manažerem i se Spartou. Bohužel, můj zdravotní stav momentálně není takový, abych se dlouhodobě udržel na adekvátní úrovni. Jsem zdravý, trénuju, ale udržet si na hřišti stabilně vysokou úroveň, je pro mě v tuhle chvíli složité. V hlavě to mám nastavené tak, že chci být hlavně zdravý, abych mohl podávat kvalitní výkony, chci si fotbal užívat a třeba v budoucnu se na vyšší úroveň ještě vrátím.

Mohl by se ten návrat konat i v rámci Sparty? Je možné, že vás fanoušci ještě uvidí v sestavě prvního týmu?
Když jsem mluvil s Tomášem Rosickým, tak mi říkal, že dveře do áčka jsou vždy otevřené a i já sám v případný návrat v koutku duše věřím. Na druhou stranu sportovní ředitel a trenér Václav Jílek mají určitou filozofii, kterou se řídí, a do ní já v současnosti asi úplně nezapadám.

Po tom všem, co jste ve fotbale prožil, nemáte dnes občas problém s motivací, když jdete trénovat nebo hrát za rezervní tým?
Pro mě je motivací především to, že spoluhráči, kteří jsou klidně o 12 let mladší než já, ke mně svým způsobem budou vzhlížet. Můžu jim poradit, jít příkladem a pomoci jim v tom, aby v budoucnu ve vrcholovém fotbale prosadili. Samozřejmě vnímám to, že nebudu hrát mezinárodní zápasy před vyprodanými stadiony, ale nejsem si jistý, že tuhle úroveň bych v současnosti zvládl.

Sparta si v Evropské lize zahraje s Trabzonsporem. Jablonec v případě postupu pojede na britské ostrovy

Číst článek

Jak se vám zatím jeví spolupráce s trenérem Václavem Kotalem a jeho asistentem Lubošem Loučkou?
Trenér Kotal má spoustu zkušeností jak z české ligy, tak z mládežnických reprezentací. Je to náročný kouč, který má výborné tréninky. S Lubošem Loučkou jsme velcí kamarádi, odehráli jsme proti sobě řadu podještědských derby, když já byl v Liberci a on v Jablonci.

Jedna z mála věcí, kterou jste si ve fotbale zatím nesplnil, je zahraniční angažmá. Je to něco, nad čím směrem do budoucna stále uvažujete?
Nějaké nabídky z ciziny jsem měl, řešil jsem to i s rodinou, ale nakonec mi vyšlo jako nejlepší řešení setrvání ve Spartě. I z toho pohledu, že bych třeba v budoucnu mohl v klubu působit i v jiné roli. Když totiž člověk odejde z jednoho působiště, je pak složité po čase přijít a ucházet se o práci. Já bych ve Spartě chtěl fungovat i v dalších letech, i proto jsem zůstal.

V posledních letech už se o vás nepíše tak intenzivně, jako tomu bylo v minulosti. Chybí vám mediální pozornost, nebo jste naopak rád, že v tomto směru máte větší klid?
Bylo období, kdy ten můj mediální obraz nebyl bůhvíjaký, až to bylo děsivý. Na druhou stranu člověk v tomhle prostředí žije celý život, a když je o něj zájem, svým způsobem to jeho ego uspokojuje. Někdy mi pozornost chybí, někdy ne, a jsem rád, že mám klid. Navíc se mi narodila dcera, takže i kvůli rodině člověk přehnaně medializovaný být nechce.

 

 

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme