Místo obhajoby vězení. Mistry světa z roku 1949 odsoudili ve vykonstruovaném procesu

Českoslovenští hokejisté přesně před 70 lety vybojovali historicky druhý titul mistrů světa. Radostné jubileum to ale není. Místo následné obhajoby zlata totiž někteří hráči skončili po vykonstruovaném procesu ve vězení a uranových dolech.

Tento článek je více než rok starý.

Praha, Stockholm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistři světa z roku 1949

Mistři světa z roku 1949 | Zdroj: Paměť národa / Post Bellum

Hokejové mistrovství světa v roce 1949 ve švédském Stockholmu končilo zlatou radostí československé reprezentace. Generace okolo kapitána Vladimíra Zábrodského získal titul už na domácím šampionátu o dva roky dříve a vybojovala také stříbru na olympijských hrách v roce 1948.

Legendární gólman 'Bóža' Modrý se narodil před 100 lety. V Jáchymovských dolech skončil za řeči, které nevedl

Číst článek

Českoslovenští hokejisté před dalším MS v Londýně složili v pražském Tyršově domě slib, že se „co nejpečlivěji připraví, aby mohli hájiti čest a slávu lidově-demokratického Československa s úspěchem.“

Na šampionát do Londýna už pak ale neodcestovali. V den odletu jim bylo řečeno, že na protest proti tomu, že rozhlasoví reportéři nedostali vízum, nepojede do Velké Británie nikdo.

Zklamaní hokejisté šli zapít žal do restaurace u Herclíků, kde byli, údajně kvůli protistátním řečem, zatčeni státní policií. Modrý ale mezi nimi nebyl, do restaurace totiž vůbec nešel. Policie si pro něj přišla až o týden později domů.

Ve vykonstruovaném procesu bylo jedenáct reprezentantů křivě obviněno z vlastizrady a odsouzeno k vysokým trestům odnětí svobody.

„Právníci nás připravili na to, že já a (Bohumil) Modrý můžeme dostat trest smrti. Těsně před námi byl proces s Miladou Horákovou,“ vzpomínal v Paměti národa Augustin Bubník.

„Měli jsme strašný strach, že když na nás připravili tohle divadlo, tak nás snad i pověsí. A neměli k tomu daleko,“ vyprávěl Bubník, který byl odsouzen ke čtrnácti letům vězení.

23 let čekání

Ještě o rok vyšší trest dostal Bohumil Modrý, kterého komunistický režim označil za vůdce údajného spiknutí. Úspěšní hokejisté skončili ve vězení a uranových dolech.

„Mám hezké fotky, když tatínek odjíždí v roce 1949 do Stockholmu na mistrovství světa. Ale hrát hokej jsem ho nikdy neviděla,“ vzpomínala Blanka Modrá, které byly čtyři roky, když její otec skončil ve vězení.

Bohumil Modrý stejně jako další hokejisté se na svobodu dostal v roce 1955 na amnestii prezidenta Antonína Zápotockého.

Vykonstruovaný proces neovlivnil jen životy hokejistů a jejich rodin ale i československý hokej. Na další titul mistrů světa museli fanoušci čekat 23 let.

Tomáš Petr, pka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme