Zemřel český motokrosař století, legendárnímu Jaroslavu Faltovi bylo 71 let

Krátce po 71. narozeninách zemřel český motokrosař století Jaroslav Falta. V 70. a 80. letech minulého století patřil k nejlepším jezdcům světa. Informaci o Faltově úmrtí potvrdil mluvčí Autoklubu Bohumil Pácl.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 11:13 28. 3. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český motokrosový závodník Jaroslav Falta na snímku z roku 2012

Český motokrosový závodník Jaroslav Falta na snímku z roku 2012 | Zdroj: Profimedia

Rumburský rodák Falta debutoval na mezinárodní motokrosové scéně v 17 letech. V letech 1971 až 1982 se v mistrovství světa v kubatuře do 250 ccm osmkrát umístil v první desítce.

Místo Libora Filip. Mladší z bratrů Podmolů přeskočil na motorce Taxisův příkop

Číst článek

V roce 1974 vybojoval titul mistra světa, o který ale politickými triky v zákulisí přišel a šampionem se stal sovětský reprezentant Gennadij Mojsejev.

Úspěšná kariéra

Rumburský rodák Falta debutoval na mezinárodní motokrosové scéně v 17 letech. V letech 1971 až 1982 se v mistrovství světa v kubatuře do 250 ccm osmkrát umístil v první desítce a vyhrál čtyři Velké ceny. V roce 1974 vybojoval titul mistra světa, o který ale politickými triky v zákulisí přišel a šampionem se stal sovětský reprezentant Gennadij Mojsejev.

Faltu se v posledním závodu vyrovnané sezony snažili sovětští jezdci různými způsoby zbrzdit, přesto i díky vítězství v závěrečné rozjížďce dokázal získat potřebné body k titulu.

Po závodu na něj sovětská výprava podala protest za předčasný start a jury jej těsným poměrem přijala. Falta byl penalizován a spadl z prvního na osmé místo. Na pozdějším kongresu FIM čs. funkcionáři projednávání sporného bodu stáhli z programu.

V roce 2001 byl Falta vyhlášen českým motokrosařem století, o rok dříve skončil v anketě o nejlepšího domácího motocyklového závodníka století druhý za Františkem Šťastným. Předloni mu prezident Miloš Zeman udělil Medaili Za zásluhy I. stupně. Po skončení závodění se Falta věnoval renovaci starých motocyklů. Jeho kariéru mapuje kniha Ukradený titul.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme