Archiv | zprávy ze dne 20. ledna 2003

|Markéta Kaclová, Petr Voldán, Jiří Hošek, Miroslav Konvalina, Marika Táborská, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Dohoda: Bagdád bude více spolupracovat s inspektory

Irák a OSN dnes podepsaly společné prohlášení, ve kterém se Bagdád zavázal posílit svou spolupráci se zbrojními inspektory. Jejich šéfové - Muhamad Baradej a Hans Blix tohoto dosáhli po druhém kole rozhovorů v Bagdádu. Iráčtí představitelé také oznámili, že jednání byla konstruktivní a Bagdád je spokojený. Dvojice Blix - Baradej hlásila pokrok už po prvním kole rozhovorů. Oba představitelé mezinárodního společenství ale svým iráckým protějškům nezastírali, že čas se naplňuje a pokud Irák neukáže vůli po odzbrojení, může čelit těm nejnepříjemnějším důsledkům. Už teď jsou Spojené státy přesvědčeny, že mají dost důkazů o tom, že Irák nespolupracuje a o svých zbraních hromadného ničení lže.

|Miroslav Konvalina, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Libye předsedá Komisi OSN pro lidská práva

Libye získala předsednickou funkci v Komisi OSN pro lidská práva. Právě v tomto humanitárním orgánu světové organizace Česká republika v minulosti několikrát prosadila rezoluci kritizující porušování lidských práv na Kubě. Proti návrhu africké skupiny, aby se Libye stala předsednickou zemí, se neúspěšně postavily zejména Spojené státy. Ty poukazují na chabou pověst Libye právě v oblasti dodržování lidských práv.

|Stanislav Vintr, Petr Vavrouška, Marika Táborská |Zprávy ze světa

V Kuvajtu havarovali naši vojáci

Automobil s českými vojáky odpoledne havaroval v Kuvajtu, nikdo ale nebyl vážně zraněn. Jde o naše chemiky, kteří požádali ministra obrany Jaroslava Tvrdíka o předčasný návrat do vlasti z rodinných důvodů. Ministr Tvrdík byl v Kuvajtu u naší protichemické jednotky na jednodenní návštěvě.

|Jitka Hanžlová, Marika Táborská |Ekonomika

RadioMobil po kritice koriguje své záměry ohledně SMS

Mobilní operátor RadioMobil částečně změnil svůj záměr zpoplatnit posílání krátkých textových zpráv z internetu. Reaguje tak na masivní protesty zákazníků. Mluvčí T-Mobilu Jiří Hájek dnes potvrdil, že firma nabídne od března všem svým klientům, že po registraci na internetových stránkách budou moci určité množství SMS zpráv posílat i nadále zdarma.

|Markéta Kaclová, Jana Zemanová, Jitka Hanžlová, Marika Táborská |Ekonomika

Šéfka statistického úřadu rezignovat nechce

Chyba Českého statistického úřadu z minulého týdne a následná ohromná revize makroekonomických údajů rozhořčila premiéra Vladimíra Špidlu. Doporučil proto předsedkyni úřadu rezignaci. Marie Bohatá ale z funkce odejít nechce. Hlavy však už kvůli pochybení ČSÚ padat začaly - Bohatá dnes odvolala vrchního ředitele statistického úřadu odpovědného za statistiku zahraničního obchodu Kamila Kudláka a ředitelku odboru statistiky cen Stanislavu Kociánovou.

|Markéta Kaclová, Jana Zemanová |Zprávy z domova

Další zpronevěra kolem bydlení před soudem

Případ zkrachovalého družstva Kavčí skála se dostal před soud. Figuruje v něm ale jediný obžalovaný, bývalý předseda říčanského bytového družstva Miroslav Musil. Podle žalobce měl z majetku družstva zpronevěřil přes skoro 13 miliónu korun. Obžalovaný vinu odmítá, ale přiznává, že měl nepořádek v účetnictví. Na majetek družstva před časem vyhlásil soud konkurz a do konkurzní podstaty byly zahrnuty i byty už převedené do osobního vlastnictví.

|Markéta Kaclová, Dana Jaklová, Hana Siraková |Zprávy z domova

Do druhé volby prezidenta chce vstoupit i Moserová

Jaroslava Moserová je ochotná nastoupit do druhé volby prezidenta proti Miloši Zemanovi a Václavu Klausovi. Požádali ji o to někteří senátoři, ale zatím není oficiální kandidátkou. Původně ji do voleb delegovala Občanská demokratická aliance, první volby se neúčastnila a ještě minulý čtvrtek Českému rozhlasu řekla, že neví, zda bude mít podporu především klubu otevřené demokracie. Senátní klub Otevřené demokracie, v němž jsou senátoři Unie svobody, ODA a někteří nezávislí, o tom rozhodne zítra.

|Markéta Kaclová, Gabriela Všolková |Zprávy z domova

Na Lysé hoře se i dál lyžovat nebude

Na severní sjezdovce na Lysé hoře se lyžovat nebude. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek nemíní své rozhodnutí o neudělení výjimky za žádných podmínek měnit. Sjezdovka se totiž nachází v oblasti původního smrkového porostu, který je po vykácení části stromů ohrožován větry. Ministerstvo proto navrhuje zalesnění severní strany.

|Markéta Kaclová, Pavel Novák |Zprávy ze světa

Více Poláků by k referendu o EU přišlo za dva dny

Dvoudenní referendum o vstupu do EU by v Polsku zvýšilo zájem voličů v něm hlasovat. Vyplývá to z výsledků ankety Agentury sociálních výzkumů v Sopotech. Polské zákonodárství zatím počítá pouze s jedním hlasovacím dnem, ve kterém se mají občané vyslovit PRO nebo PROTI evropské integraci. Kdyby se referendum konalo v oba víkendové dny a ne jen v neděli 8. června, jak se dosud předpokládá, přišlo by k voličským urnám o 8 procent voličů více. Bylo by tak téměř jisté, že referendum bude platné.

|Tomáš Kohout |Sport

Hostujícím týmům se v NHL dařilo

Pohromu pro domácí týmy znamenaly noční zápasy zámořské hokejové NHL. Ani jeden ze tří totiž nedokázal zvítězit na vlastním ledě a všechny prohrály alespoň o dvě branky. Atlanta nestačila na New York Islanders v poměru 1:4, stejně jako Detriot na Vancouver. Tomu pomohl jednou asistencí k výhře Malík. Nahrávku na gól si připsal i Petr Nedvěd z New York Rangers. Jeho celek ale podlehl Philadelphii 2:4.

|Markéta Kaclová, Štěpánka Čechová |Zprávy z domova

Ostraha dukovanské elektrárny ukončila stávkovou pohotovost

Pracovníci ostrahy jaderné elektrárny Dukovany ukončili stávkovou pohotovost. Dohodli se s vedením firmy Group4 Securitas na 9procentním navýšení platů. Odbory ale přiznali, že vyhrožování stávkou bylo po zaměstnance riskantní a počítali i s tím, že v krajním případě mohou přijít o práci.

|Michal Fila |Ekonomika

Ekonomické informace 20. 1. 2003

Novým většinovým majitelem fotbalového klubu Baník Ostrava by se už dnes mohl stát bývalý tenista Daniel Vacek. O změně vlastníka má odpoledne rozhodnout valná hromada klubu. Jako na houpačce se v posledních dnech hýbe kurs naší měny. Příčinou byla rána, kterou zasadil Český statistický úřad věrohodnosti makroekonomických dat, když po půlroce zmenšil deficit zahraničního obchodu téměř o polovinu. Největší domácí banky v loňském roce propustily méně lidí než v předchozích letech.

|Markéta Kaclová, Jitka Malá |Zprávy ze světa

Australští hasiči dostali požáry pod kontrolu

Australští hasiči dnes získali kontrolu nad požáry, které na předměstích australské metropole Canberry připravily o život čtyři lidi a zničily asi 400 domů. Požárníci se nicméně strachují, že by uhlíky ze shořelých domů, vysoké školy, zdravotnického centra a observatoře mohl opět zapálit horký vítr. Meteorologové předpovídají na další dny teploty kolem 35 stupňů Celsia.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru