Lustrace dělí vládní koalici; premiér zmírnil své stanovisko

Vládní koalice má těsně před schválením státního rozpočtu problém: rozdělily ji lustrace. Zatímco předseda vlády Jiří Paroubek ve středu naznačil, že podpoří návrh komunistů je zrušit, pro koaliční partnery je něco takového nepřijatelné. Ve čtvrtek premiér kvůli obavě z rozpadu koalice své stanovisko zmírnil a připustil, že zrušení lustračního zákona by bylo možné o rok až o dva odložit. Za prioritu považuje přijetí státního rozpočtu.

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek | Zdroj: ČTK

S návrhem přišla KSČM, během projednávání antidiskriminačního zákona. Podle premiéra a místopředsedy ČSSD lustrační zákon ve své době splnil svoji roli k ochraně státní správy před eventuální vydíratelností a návazností na bývalé struktury. Je ale nedokonalý a nepostihl ani všechny špičky komunistického režimu.

Lidový dům není ve zrušení lustrací jednotný

Úřadující šéf ČSSD a ministr financí Bohuslav Sobotka s názorem premiéra nesouhlasí. Radiožurnálu řekl, že na zrušení lustračních zákonů je ještě brzy: "Můj názor je jiný. Já se domnívám, že ještě nenastal čas k tomu, abychom lustrační zákon zrušili. Domnívám se, že je na to ještě možná pět, deset let čas, aby byly skutečně záruka, že tehdy aktivní lidé u nebudou zasahovat do veřejného života. Musím říci, že mne to trošku překvapilo vzhledem k tomu, že v tuto chvíli to není hlavní téma v Poslanecké sněmovně, je to ten poslanecký přílepek." Lidé, kteří chtějí zastávat vysoké posty ve státní správě, dnes musejí na základě lustračního zákona předkládat osvědčení, že před rokem 1989 nebyli vysokými funkcionáři komunistické strany a příslušníky nebo agenty Státní bezpečnosti.

Pro koaliční partnery je zrušení lustračních zákonů nepřijatelné

Rozpačití z Paroubkova postoje jsou koaliční partneři sociálních demokratů ve vládě - unionisté a křesťanští demokraté. Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek Radiožurnálu řekl, že jeho strana je zásadně proti zrušení lustračního zákona: "ČSSD si bude muset vybrat, zda v dlouhodobé perspektivě chce spolupracovat s estébáky, a nebo s křesťanskými demokraty. Obojí není možné. To je natolik zásadní, principiální záležitost, že žádná další slova k tomu nemám."

Také ministr spravedlnosti a šéf US-DEU Pavel Němec považuje zrušení lustračního zákona za nepřijatelné. Jeho strana návrh rozhodně nepodpoří. "Považuji tento návrh několik dnů po výročí sametové revoluce za výsměch úsilí o demokratický stát," uvedl.

Přemysl Sobotka: Volby mohou zabránit vládě estébáků

Je to jasný signál, že sociální demokracie pod vedením Paroubka směřuje k otevřené spolupráci s komunisty, říká předseda Senátu Přemysl Sobotka z opoziční ODS. Obává se, že i přes odmítavý postoj Senátu by se Paroubkovi s komunisty mohlo podařit zrušení lustračních zákonů nakonec prosadit. Občany by to mělo zmobilizovat, dodává Sobotka: " V této chvíli nezbývá nic jiného, než vyzvat občany, aby ve volbách příští rok v červnu této spolupráci zabránili a aby zabránili tomu, aby opět v této zemi vládli estébáci."

Lustrační zákon schválil parlament v roce 1991, o rok později jej doplnil o takzvaný malý lustrační zákon, který se vztahuje na službu u policie a ve vězeňství. Zákon měl platit pět, později deset let, nakonec byl v roce 2000 prodloužen na neurčito.

Premiér tlumí stanovisko: Konec zákona odložit

Předseda vlády Jiří Paroubek připustil, že zrušení lustračního zákona by bylo možné o rok až o dva odložit. Nechce, aby se kvůli jeho soukromému názoru rozpadla vládní koalice: "My tedy budeme sledovat zájem této země. To znamená, v prvé řadě nám jde o politickou stabilitu a o to v tomto několikatýdenním období nenarušit stabilitu vládní koalice, takže pokud naši koaliční partneři z toho dělají velký problém, tak myslím si, že to nebude takový problém."

Milan Kopp, Jana Zemanová, Milada Richterová, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít