Česko vyhrálo arbitráž se skupinou ArcelorMittal

Arbitráž s ocelářskou skupinou ArcelorMittal Česká republika vyhrála. Česko se před pařížský tribunál dostalo kvůli sporu o akcie. Skupina ArcelorMittal požadovala zaplacení více než 5,5 miliardy korun za 14 procent akcií bývalé Nové Huti, které nezískala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ocelárna

ocelárna | Foto: Mittal Steel Ostrava

Podle ministra financí Miroslava Kalouska tím spor o balík čtrnácti procent akcií zprivatizované Nové Huti končí. "Veškeré nároky arbitráž zamítla a České republice bude uhrazena plná výše nákladů za právní zastoupení, což je půl milionu euro," připomněl Kalousek.

"Tím je záležitost o tento balík akcií definitivně uzavřena a já mohu říci, že hrozba, že Česká republika v souvislosti s tímto balíkem akcií zaplatí 11,6 miliardy korun přestala platit. Je nyní naprosto jasné, že Česko nezaplatí ani korunu."

V lednu stát totiž ve dlouholetém sporu porazil společnost Petrcíle. Ta požadovala už v druhém kole arbitráže 5,6 miliardy korun. Celý případ se vleče od poloviny 90. let, kdy se stát snažil privatizovat Novou Huť, nyní ArcelorMittal Ostrava. Firmu Petrcíle založili manažeři Nové huti. Vláda Václava Klause přiznala jejich společnosti předkupní právo na 14 procent akcií podniku. Jenže pak se huť dostala koncem devadesátých let do potíží a stát smlouvu s Petrcíle jednostranně vypověděl, což firma řešila arbitráží.

Česko teď figuruje v několika dalších arbitrážích. Jde například o spor s firmou Diag Human, které jsme už v roce 2002 museli zaplatit 326 milionu Korun. Její majitel Josef Šťáva ale požaduje další miliardy. Lucemburská European Media Ventures zase žaluje Česko kvůli investici do regionální televizní stanice TV3 v hodnotě 45 milionů dolarů.

Milan Kopp, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme