Belgické sdružení měst a obcí doplácí na potíže banky Dexia

Problémy belgické banky Dexia ohrožují platební schopnosti obcí a měst. Ty jsou totiž hlavními akcionáři tohoto peněžního ústavu. Jejich sdružení s názvem Holding Communal žádá federální vládu v Bruselu o zásah, jinak bude muset vyhlásit bankrot.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banka Dexia

Banka Dexia | Zdroj: Reuters

Těžkosti holdingu přicházejí potom, co se vláda rozhodla napumpovat do banky Dexia další 4 miliardy eur, aby zachránila tuto instituci trpící důsledky dluhové krize v Řecku.

Pokud se nenajde řešení pro Holding Communal ještě o víkendu, hrozí mu, že bude muset v pondělí vyhlásit platební neschopnost. Má totiž splatit pětimilionovou půjčku. Kvůli finančním potížím Dexie ale holding prodělal asi 2 miliardy eur.

Belgické obce a města jsou přitom největším akcionářem Dexie. Akcie banky mají mít hodnotu přes 8 eur na jednotku, jejich kurs se ale pohybuje jen kolem 70 eurocentů.

Belgická vláda však odmítá holdingu pomoci. Přechodný kabinet premiéra Yvese Leterma by jako nejschůdnější řešení viděl dobrovolnou likvidaci sdružení. Podle vlády už státní pokladna svůj úkol pro záchranu Dexie splnila a obce teď musejí vzít odpovědnost do svých rukou.

Pavel Novák, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme