Bělorusko zastavilo tranzit ropy

Bělorusko zastavilo tranzit ropy do Polska a Německa. Podle všeho jde o důsledek sporu mezi Minskem a Moskvou o cla na dovoz ropy a tranzitní poplatky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna z hlavních tříd v Minsku

Jedna z hlavních tříd v Minsku | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Polské ministerstvo hospodářství potvrdilo výpadek v severní větvi ropovodu Družba. "V deset hodin večer přestala do Polska proudit ropa. Náš operátor je v kontaktu s běloruskou i ruskou stranou. V průběhu noci byly dodávky na několik hodin obnoveny, pak je ale Bělorusko znovu zastavilo. Minsk slibuje, že je za několik hodin obnoví," řekl náměstek ministra hospodářství Piotr Naimski.

Podle něho došlo k výpadkům i v jižní větvi ropovodu Družba, která vede přes Ukrajinu a Slovensko do České republiky. Náměstek Naimski ujistil, že hospodářství bezprostřední nebezpečí nehrozí. Rafinérie v Gdańsku a Plocku mají vlastní zásoby a státní rezerva vystačí na 80 dní.

Podle náměstka Naimského jde o důsledek konfliktu mezi Běloruskem a Ruskem. Moskva od prvního ledna více než dvojnásobně zvýšila ceny zemního plynu pro Bělorusko. Minsk reagoval zavedením cel na ruskou ropu. "Tato situace nám znovu připomněla, jak velký vliv mají spory mezi bývalými sovětskými republikami na spolehlivost dodávek. Musíme být zkrátka připraveni na všechno," řekl Piotr Naimski.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme