Britští auditoři: Turkmenistán má druhé největší ložisko plynu světa

Bývalá sovětská republika Turkmenistán má druhé největší naleziště plynu na světě. Potvrdila to britská auditorská společnost Gaffney, Cline & Associates, která průzkum provedla. A profitovat by z něj mohla i Evropa. Turkmenské naleziště má totiž napájet plynovod Nabucco, který obchází Rusko a snižuje tak českou energetickou závislost na Kremlu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynovod italské firmy Eni v Libyi

Plynovod italské firmy Eni v Libyi | Zdroj: ČTK

Podle auditorů může být v nalezišti až 21 bilionu kubických metrů plynu. To podle Vladimíra Štěpána, energetického experta konzultační firmy ENA, ovlivní částečně světový obchod s plynem.

„Ale spíše směrem na východ, protože dnes je známo, že se bude stavět nový plynovod z Turkmenistánu, dlouhý přes 7.000 kilometrů, do Číny. Takže určitě část zásob tak velkého ložiska bude směrována tímto směrem,“ uvedl na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britští auditoři potvrdili 2. největší ložisko plynu v Turkmenistánu. Hostem Rádia Česko byl Vladimíre Štěpán, energetický expert konzultační firmy ENA.

Upozornil, že ve vztahu k plynovodu Nabucco se musí nejdříve odstranit problémy, které tento projekt brzdí. Jde například o dohodu o trase se společnostmi, které by měly tranzitovat plyn.

„Potom jsou tam problémy práva přístupu do přímořských šelfů, kde musí být souhlas všech dotčených států. A to není jednoduchá záležitost. Takže je otázkou, jestli právě toto ložisko by bylo tím podstatným zvratem u Nabucca, já myslím, že asi ne,“ přiblížil.

Turkmenistán podle britského deníku Telegraph hodlá dodávat plyn jak Evropě, tak i Číně, Indii, Íránu. Podle experta je ale otázkou, jestli bude turkmenského plynu dost. Turkmenistán je totiž z pohledu ověřitelnosti zásob velmi nejistý stát.

„Protože na jedné straně je deklarováno, že jsou tam obrovské zásoby plynu, což objev tohoto ložiska dokládá. Ale na druhou stranu je známo, že geologické zásoby tam nejsou ověřené, průzkum ložisek tam přestal někdy před 10 či 20 lety a teprve se pomalu obnovuje. Takže ty zásoby tam jsou předmětem dohadů,“ uvedl.


Zvětšit mapu

Naďa Bělovská, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme