Brusel prý tento týden navrhne zavedení společného dluhopisu

Dluhovou krizi v eurozóně vyřeší společný evropský dluhopis. Tvrdí to Evropská komise, která chce zavedení takzvaného eurobondu navrhnout tuto středu. Napsalo to několik evropských deníků, mezi nimi například italský list Il Corriere della Sera.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

Členské země eurozóny by mohly vydávat jeden společný dluhopis. Podle Komise by tím odpadlo riziko, které teď některé země zažívají na trzích.

Investoři jsou Itálii nebo Španělsku ochotni půjčovat jen za velmi vysoký úrok. Vytvořením společného dluhopisu by země eurozóny sdílely rizika a zároveň své dluhy společně garantovaly. Tato síla by podle Komise i mnoha ekonomů trhy uklidnila.

Brusel navrhuje několik variant vzniku eurobondů. Zároveň přiznává, že ty hlavní vyžadují změnu evropských smluv, což může trvat roky. Situaci na trzích by ale podle EK zlepšilo už samotné oznámení, že eurozóna společný dluhopis chystá.

Eurobondy zatím tvrdě odmítá Německo, které by na nich jako nejzdravější země eurozóny prodělalo. Řada zemí i ekonomů ale namítá, že hrozba rozpadu eurozóny je pro Berlín mnohem větším rizikem.

Země v problémech by se podle návrhu Evropské komise musely podrobit evropskému dohledu. Jejich hospodářskou politiku by tak v podstatě určoval Brusel.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme