Taháky mistrovství světa: elitní obránci, generační talent, hvězdy extraligy nebo slovenské mládí

Praha a Ostrava se těší na největší hokejové hvězdy v čele s Connorem Bedardem, Erikem Karlssonem, Romanem Josim nebo Matsem Zuccarellem. Šampionát začne v pátek 10. května, kdy čeká první utkání i české hokejisty, kteří večer nastoupí proti Finsku. Radiožurnál i Radiožurnál Sport nabídnou všechny zápasy národního týmu v přímém přenosu, server iROZHLAS.cz chystá online reportáže.

Praha/Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Roman Josi, Connor Bedard a Erik Karlsson

Hokejisté Roman Josi, Connor Bedard a Erik Karlsson | Foto: Fotobanka Profimedia | Zdroj: Profimedia

Lídrem české obrany na domácím šampionátu bude Radko Gudas, který hraje v NHL za Anaheim. Ten mohl pozvánku na šampionát vyslyšet i proto, že jeho Ducks byli třetím nejhorším týmem NHL a do vyřazovacích bojů se nepodívali. Ještě loni si přitom užíval tažení Floridy až do finálové série o Stanley Cup. Rodák z Prahy si za dvanáct sezon v základní části NHL připsal 748 zápasů a 182 bodů.

Klub ze západního pobřeží Spojených států jej ale přivedl nejen kvůli mentorování mladých hráčů v organizaci Ducks, ale také kvůli tvrdé hře, kdy rozdá řadu nekompromisních hitů. Asistent kapitána Romana Červenky při posledních trénincích trénoval v obranné dvojici s Jakubem Krejčíkem ze Sparty.

Elitní švédská obrana

S hned osmnácti posilami z NHL se v Ostravě představí hokejisté Švédska. Stejně jako český tým mají Švédi kompletní trio brankářů z NHL – Filip Gustavsson s Jesperem Wallstedtem z Minnesoty a Samuel Ersson z Philadelphie. Největší sílou seveřanů budou obranné řady, hned pět beků se může pyšnit skvělým jménem v zámoří – Rasmus Dahlin z Buffala, Erik Karlsson s Marcusem Petterssonem z Pittsburghu, Jonas Brodin z Minnesoty a Victor Hedman z Tampy Bay.

Karlsson, trojnásobný vítěz Norrisovy trofeje pro nejlepšího obránce NHL, se do historie zapsal loňskou sezonou, ve které posbíral famózních 101 bodů. V nejlepší lize světa odehrál přes tisícovku zápasů, v letošním ročníku byl vyměněn do Pittsburghu.

Slovenská jednička a dvojka draftu

Po dvou přípravných prohrách s českými hokejisty se ke kádru Slovenska přidalo celkem osm posil z NHL v čele s produktivním útočníkem New Jersey Tomášem Tatarem nebo obráncem Washingtonu Martinem Feherváry.

Slušný krok v kariéře má za sebou Juraj Slafkovský, historicky první slovenská jednička draftu do NHL (2022). V 82 zápasech základní části zapsal dvacet nastřílených gólů a 30 asistencí a s 50 kanadskými body vylepšil svůj nejlepší bodový zisk v kariéře. Při tehdejší volbě talentů na řadu hned po Slafkovském šel obránce Šimon Nemec, který v letošní sezoně odehrál 60 zápasů.

Reichel nakonec dorazí

Silný kádr poskládal trenér loňských vicemistrů světa z Německa Harold Kreis. Útočník Chicaga Lukas Reichel v německé nominaci pro mistrovství světa chyběl, podle tamních médií ale nastal zvrat a synovec české legendy Roberta Reichela na boje do Ostravy dorazí. Reichel na šampionátu hrál už v letech 2021 a 2022.

Sedmnáctka draftu 2020 se v letošní sezoně naplno prosadila do kádru Blackhawks, Reichel odehrál 65 zápasů, ve kterých nasbíral šestnáct bodů za pět branek a jedenáct asistencí.

Rekordman Ambühl

Hokejového fanouška při zápase se Švýcarskem, který česká reprezentace odehraje v pondělí 13. května od 20.20, jistě zaujme jméno Andreas Ambühl. Ten se zapsal do historie mistrovství světa osmnácti účastmi a 131 odehranými duely. Nechyběl u zisku historického stříbra v roce 2018. Loni v květnu se stal švýcarskou jedničkou v počtu startů v reprezentaci a bude dál posouvat svůj rekord 321 utkání.

Největší hvězdou trenéra Patricka Fischera ale bude obránce Roman Josi z Nashvillu. Třiatřicetiletý Josi byl letos s 23 góly nejlepším střelcem mezi obránci NHL a je Švýcarem s nejvíce zápasy (909) a body (686) v historii NHL.

Finové chtějí napravit loňský rok

Úvodní soupeř české reprezentace, Finsko, do Prahy přivezl čtyři posily z NHL. Prvním centrem výběru Jukky Jalonena bude Mikael Granlund ze San Jose, který v dresu Nashvillu nebo Minnesoty odehrál už 819 zápasů, ve kterých si připsal 544 bodů.

Prolomí Finsko kletbu českého čtvrtfinále? ‚Náš hokej je v dobrém rozpoložení,‘ hlásí legendární Kurri

Číst článek

Fanoušky Hradce Králové zaujme Ahti Oksanen ze švédského Oskarshamnu, který v sezoně 2021/22 hrál v české extralize právě za Mountfield, kdy zaznamenal 49 bodů. Loni Finům nevyšla na domácím ledě obhajoba titulu a skončili až sedmí po prohře ve čtvrtfinále.

Mladý kádr USA

Nejzkušenějším hokejistou jinak mladého kádru Spojených států je obránce Detroitu Jeff Petry, který se na mistrovství světa představí počtvrté, ale bude to jeho první účast na šampionátu po deseti letech, v NHL působí čtrnáctou sezonu a blíží se magické tisícovce odehraných zápasů – na kontě jich má 937.

Ofenzivním tahounem týmu bude čtyřnásobný účastník mistrovství světa, útočník Columbusu Johnny Gaudreau. Ten za sebou ale nemá povedený ročník a v dresu Columbusu tak marně hledá formu z ročníku 2021/22, kdy v 82 zápasech základní části nasbíral 115 bodů za 40 branek a 75 asistencí. „Johnny Hockey“ byl také členem legendárního týmu juniorů, který v roce 2013 ovládl mistrovství světa do 20 let.

Zacha asistoval u jediného gólu Bostonu při prohře s Floridou 1:6. Pastrňák se porval s Tkachukem

Číst článek

Důležitým členem výběru USA bude také útočník Ottawy Brady Tkachuk, který se stal kapitánem Senators již ve 23 letech a v uplynulé sezoně nasbíral slušných 74 bodů. Syn známého útočníka NHL Keitha Tkachuka je zároveň mladším bratrem Matthewa Tkachuka, který se v noci ze středy na čtvrtek popral s hvězdou Bostonu Davidem Pastrňákem.

V jinak velmi omlazeném kádru USA zaujme ještě dvojice útočníků z Boston College – čtyřka, respektive osmička loňského draftu Will Smith a Ryan Leonard, na které se těší San Jose, respektive Washington.

Generační talent

Největší kanadskou hvězdou, která se českým fanouškům v Praze představí, bude útočník Connor Bedard, který je považován za generační talent. Jednička draftu 2023 má za sebou první kompletní sezonu v dresu Chicaga, ve které posbíral 61 bodů, a již v osmnácti letech Bedarda čeká premiéra na světovém šampionátu dospělých. S českou reprezentací se Kanaďané střetnou v úterý 21. května od 16.20, tedy v závěrečný den základních skupin.

Bývalý střelec Litvínova

Největším tahákem na zápasy Velké Británie bude útočník Liam Kirk, který minulý ročník strávil v Litvínově. Za Severočechy v základní části extraligy nasbíral v 52 zápasech 30 bodů za devatenáct branek a jedenáct asistencí. Ve třinácti zápasech play-off vstřelil devět gólů a stal se nejlepším střelcem. Po roce v Česku se dvojnásobný účastník světových šampionátů přesouvá do Německa, kde podepsal smlouvu s týmem Eisbären Berlín.

Hokejisté Velké Británie slaví gól Liama Kirka (uprostřed) | Foto: Roman Koksarov | Zdroj: Profimedia

Polská dvojice z extraligy

Nováček v elitní divizi se nemůže pyšnit žádným hráčem ze Severní Ameriky. Na soupisce Poláků ale lze najít dva hokejisty z české extraligy. Paweł Zygmunt již pátou sezonu obléká dres severočeského Litvínova, v letošním povedeném ročníku chemiků ale posbíral pouhé tři body za dvě branky a jednu asistenci. Čerstvým titulem pro mistra extraligy se může pyšnit Kamil Walega, který však v play-off nezasáhl do žádného zápasu.

Jediná posila z NHL

Tahounem výběru Rakouska bude jediná posila z NHL, útočník Minnesoty Marco Rossi. Devítka draftu 2020 je zároveň jediným Rakušanem působícím v nejlepší hokejové lize světa. Rossi v této sezoně nasbíral v dresu Wild v 82 zápasech 40 bodů za 20 branek a 20 asistencí. Na šampionátu se představí podruhé, na loňském mistrovství světa v Rize a Tampere pomohl Rakousku udržet příslušnost v elitní skupině.

Je tu teď generace hráčů, která může hrát vyrovnaně na té nejvyšší úrovni, říká Kalt o rakouských šancích

Číst článek

Jedinou akvizici ze Severní Ameriky mají v nominaci na mistrovství světa v Praze a Ostravě hokejisté Dánska, soupeř Česka ve středu 15. května od 16.20. Kouč Mikael Gath může počítat jen s útočníkem Alexanderem Truem, který strávil celou sezonu na farmě Floridy v Charlotte v nižší AHL, v minulých sezonách v NHL nasbíral 27 startů a pět asistencí.

Poprvé od roku 2017 se na šampionátu představí útočník Seattlu Pierre-Édouard Bellemare, jediný zámořský příspěvek kádru Francie – celkově se devětatřicetiletý Bellemare představí na mistrovství světa pojedenácté. Za deset ročníků v NHL má za Philadelphii, Vegas, Colorado a Tampu Bay odehráno 700 utkání, při kterých nasbíral 138 bodů.

Čeští fanoušci poznají ve francouzském výběru tři jména z extraligy – vítkovická dvojice Yohann Auvitu a Valentine Claireaux a další forvard Jordann Perret v Hradci Králové se představí v ostravské skupině B.

‚Ostrava je blízko, přijedou tisíce Lotyšů.‘ Obránce Hradce si přeje zopakovat historický bronz z Tampere

Číst článek

Jedinou posilou z NHL bude v nominaci Lotyšů, obhájců bronzu z Tampera a Rigy brankář Elvis Merzlikins z Columbusu. Za pět sezon se stal stavebním kamenem sestavy Columbusu a za pět sezon v NHL odchytal 191 utkání, kdy vychytal deset nul.

Důležitým prvkem kádru Lotyšů bude také šestice z české extraligy – obránci Janis Jaks a Kristaps Zile z Litvínova, Ralfs Freibergs z Hradce Králové, bratrská dvojice Roberts a Rihards Bukartsovi a útočník Eduards Tralmaks z Kladna.

Návrat Zuccarella

Nejúspěšnější norský hokejista současnosti Mats Zuccarello nechybí v nominaci trenéra Pettera Thoresena. Šestatřicetiletý Zuccarello dosud startoval na čtyřech mistrovstvích světa a dvou olympijských hrách (2010 a 2014). V této sezoně NHL si 173 centimetrů měřící útočník připsal v 69 zápasech 63 bodů za dvanáct branek a 51 asistencí. Bývalý hráč New York Rangers a Dallasu má na kontě v základní části celkem 835 utkání a 636 bodů.

Dalšími zámořskými posilami na šampionát by pro Norsko mohli být po konci sezony v AHL Emil Martinsen Lilleberg z Tampy Bay a Emilio Pettersen z Dallasu.

Kazachstán s hráči z KHL

Hokejisté Kazachstánu se připravují na čtvrtý start mezi elitou na mistrovství světa v řadě. V Ostravě a třeba pak i v Praze se budou jistě snažit vylepšit historicky nejlepší umístění, kterým je desátá příčka z Rigy 2021. Stejně jako v minulosti, tak také letos je v nominaci velké množství hráčů z nejlepšího tamního klubu – Barysu Astana hrajícího od roku 2008 KHL.

Největší hvězdou kazašského týmu je ale útočník ruského Magnitogorsku Nikita Mikhailis. Osmadvacetiletý křídelník v uplynulé sezoně nasbíral 42 bodů a pomohl týmu z předělu mezi evropskou a asijskou částí Ruska k zisku Gagarinova poháru.

MS v hokeji 2024

Tomáš Petrilák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme