Češi jsou v Evropě rekordmany v placení bezkontaktní kartou

Češi si velmi oblíbili bezkontaktní placení kartou. Za měsíc s ní v průměru utratí 1700 korun, a řadí se tak na první místo v Evropě. Paradoxně ale v Česku pořád převažuje platba v hotovosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezkontaktní platební karta

Bezkontaktní platební karta | Foto: Kateřina Křenová

V hotovosti se v Česku platí ze 70 procent. Podle šéfa společnosti Visa pro Česko a Slovensko Marcela Gajdoše je to tím, že se u nás začaly platební karty používat až v 90. letech.

„A zároveň jsme určitým způsobem národ, který generačně víc inklinuje k hotovosti než k bezhotovostním transakcím. Myslím si, že právě tu změnu návyku můžeme změnit novou technologií, ale i generační obměnou,“ říká Gajdoš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi jsou v Evropě rekordmany v placení bezkontaktní kartou. Podrobnosti zjišťovala Zuzana Petráňová

Češi jsou konzervativní také ještě v internetovém obchodování. E-shopy jsou totiž podle Gajdoše zvyklé na to, že u nás dobře funguje placení až při převzetí, tedy na dobírku. A proto nemají motivaci zavádět placení kartou.

Další otázkou je, jak dobře jsou bezkontaktní karty chráněné proti zneužití. Třeba nezisková organizace Iuridicum Remedium už dříve upozorňovala, že tento typ placení úplně zabezpečený není.

„Bezkontaktní čtečkou se dala načíst celá řada údajů, které na té kartě byly, včetně údajů osobních a provedených transakcí. Tyto údaje se pak daly zneužít například při nákupech v e-shopech. Takže zabezpečení úplně ideální není,“ upozorňuje výkonný ředitel organizace Jan Vobořil.

Podle něj se dá proti podobnému zneužití chránit například speciálními obaly, které zabrání čtení karty.

Bezpečné, nebo zneužitelné?

Generální ředitel společnosti Mastercard Miroslav Lukeš ale odmítá, že by bezkontaktní karty byly méně bezpečné. Počet zneužití karet se údajně nezvyšuje.

„Naopak ukazatele jsou stabilně jedny z nejnižších v Evropě. Z karet Mastercard nejde přečíst například jméno držitele, čili údaje, které případný zločinec může přečíst, nemůže dál použít k tomu, aby v Čechách zaplatil například v e-shopech,“ tvrdí Lukeš.

Podle posledních statistik je v České republice celkem 11 milionů platebních karet, tedy víc než obyvatel Česka. Z toho sedm milionů už je bezkontaktních.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme