Češi umí využívat daňových rájů. Oficiální statistiky jsou jen špičkou ledovce

Češi, ani české firmy nejsou na seznamu společností, které využívají daňový ráj na Britských panenských ostrovech. Zveřejnilo ho Mezinárodní sdružení investigativních novinářů. Podle odborníků je to ale proto, že organizace žurnalistů české podnikatele na Britských panenských ostrovech přímo nehledala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Češi totiž daňové ráje na různých místech světa využívat umí. Podle ředitelky komunikace ve společnosti Čekia Petry Štěpánové tak státní rozpočet přichází o desítky až stovky miliard korun ročně.

„Podle našich statistik ke konci loňského roku mělo vlastníka se sídlem v daňovém ráji 12 556 českých společností. Nicméně Čekia čerpá informace pouze z veřejně dostupných zdrojů. To znamená, že to číslo 12 556 představuje pouze špičku ledovce,“ uvedla Petra Štěpánková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O oblíbenosti daňových rájů u českých podnikatelů informuje Barbora Kreuzerová

Že čeští podnikatelé využívají možnosti platit menší daně v hojné míře, se domnívá i vysokoškolský pedagog se zaměřením na etiku v ekonomice Lukáš Sedláček.

„Těchto úniků se může dít v České republice ještě více než třeba v nějaké jiné zemi, protože respekt vůči státu je tady velice nízký,“ domnívá se Lukáš Sedláček.

Co se daňových rájů týče, mezi Čechy byly vždy nejoblíbenější evropské státy: hlavně Nizozemí, pak s odstupem Kypr a Lucembursko. I tento trend se ale mění.

„V posledních třech letech zaznamenáváme enormní zájem hlavně o Kypr a Seychely,“ popisuje Petra Štěpánová.

Ministerstvo tvrzení odmítá

Ministr financí Miroslav Kalousek ale sumu daňových úniků v řádu desítek až stovek miliard korun ročně televizi Prima odmítl.

„Skutečně se nedomnívám, že v daňových rájích končí desítky miliard ročně. Úniky na domácím trhu u nepřímých daní pohybujeme se v jednotkách miliard, nikoliv v desítkách miliard,“ ohradil se proti tvrzení Miroslav Kalousek a pokračoval:

„Kdyby (podnikatelé) zůstali doma a optimalizovali si své daně, tak by zcela jistě neodváděli desítky miliard do státního rozpočtu. Tím jsem si naprosto jist. Hovoříme tedy o jednotkách miliard.“

Stát navíc podle Kalouska daňové úniky minimalizuje: uzavřel totiž s některými daňovými ráji smlouvu o výměně informací.

O Britských Panenských ostrovech se v Česku hodně mluvilo v prosinci 2011. Tehdy vyplul na povrch fakt, že část z desítek milionů korun, které platil pražský Dopravní podnik za výrobu jízdenek, končí na účtu společnosti se sídlem právě v tomto daňovém ráji.

Daňové ráje | Foto: Michal Jindra

Barbora Kreuzerová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme