Česká ekonomika je na tom lépe, než se předpokládalo

Na cestě vzhůru pokročila česká ekonomika více, než se očekávalo. Český statistický úřad dnes zpřesnil ukazatel hrubého domácího produktu. Podle předběžných údajů měla loni ekonomika klesat o 1,2 procenta. Nakonec to bylo jen 0,9 procenta. Zároveň statistici potvrdili, že letos ve druhém čtvrtletí rostla ekonomika o 0,6 procenta a po 18 měsících se dostala z recese.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmysl v okolí Ostravy

Průmysl v okolí Ostravy | Foto: Tomáš Adamec

Ještě čerstvějším údajem, který dokresluje obrázek kondice českého hospodářství, je zářijový Index nákupních manažerů, který sestavuje společnost Markit Economics pro banku HSBC. A ten zůstává nad hranicí – předělem, který měří růst aktivity v ekonomice.

Index byl v září třetí nejvyšší od roku 2011, i když se podmínky ve zpracovatelském sektoru Je to ukazatel celkového výkonu ve výrobním sektoru, který sleduje změny v objemu nových zakázek, ve výrobě, v zaměstnanosti, ve výkonnosti dodavatelů a také to, jak se měnily skladové zásoby.

Vychází z údajů získaných z měsíčních dotazníků od nákupních manažerů zhruba 250 průmyslových podniků. Z indexu vyplývá, že v září rostl objem nových zakázek, a to už čtvrtý měsíc za sebou. To je nejdelší růstová řada za bezmála dva roky.

Výroba rostla, i když pomaleji

Zároveň je ale vidět mírné zpomalování. Podnikům se v mnoha případech dařilo prodávat hlavně proto, že nabízely slevy. I proto zřejmě výroba stejně jako v předchozích pěti měsících rostla, i když také pomaleji.

Už pátý měsíc po sobě rostla také zaměstnanost ve výrobě, a to tempem, které se od srpna příliš nezměnilo. Zlepšení výrobního indexu jde ruku v ruce se zlepšením ukazatelů nálady mezi podnikateli, které sleduje Český statistický úřad.

V září souhrnný indikátor důvěry naznačil, že očekávání budoucího ekonomického vývoje je poprvé od dubna 2012 pozitivní.

Jitka Hanžlová, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme