Česká měna oslabuje

V letu vzhůru ji zastavila včerejší slovní intervence guvernéra centrální banky Zdeňka Tůmy. Ten řekl, že banka by mohla snížit úrokové sazby už příští měsíc, protože silná koruna je hrozbou pro ekonomiku. Tento výrok byl skvěle načasovaný - shodují se odborníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail korunové mince

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

Zasáhl totiž trh ve chvíli, kdy se po dosažení úrovně 23 korun za euro rozhodovalo o dalším směru. Navíc přišel v okamžiku, kdy se lámal trend i na světových trzích. Ropa zastavila své zdražování, akciové trhy přestaly padat a americký dolar posiloval ze svých nejslabších hodnot. Takže spolu s korunou oslabují i polský zlotý a maďarský forint.

Prohlášení guvernéra Tůmy proto utlumilo zájem spekulantů o českou měnu. Podle odborníků ho bude trh dlouho vstřebávat.

Překvapivý je dnes vývoj na Pražské akciové burze. Ta po včerejším propadu výrazně posiluje. Dramatické je to zejména u akcií Erste bank - po včerejším velkém oslabení si dnes připisují 8 a půl procenta na cenu 1015 korun za akcii. Podobným tempem roste i Orco a Pegas. Ze v šech sil bojuje Zentiva, v tuto chvíli se obchoduje za 1082 koruny za akcii. Za pozornost stojí také ČEZ. Jako jediný titul oslabuje na cenu 1277 korun za akcii.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme