ČEZ může koupit od státu 10 procent vlastních akcií

Rozhodli o tom akcionáři energetické firmy na dnešní valné hromadě. Ministerstvo průmyslu a obchodu původně navrhovalo prodej 16 procentního balíku - podle obchodního zákoníku ale může firma koupit právě jenom zmíněných 10 procent svých akcií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ

ČEZ

I v případě prodeje by si stát dál udržel ve firmě většinu. Rozhodnutí akcionářů ale berme jenom jako doporučení. Prodej státního podílu ČEZu samotné energetické společnosti totiž ještě musí schválit vláda a také představenstvo firmy. Zatím ale není jasné kdy.

"Na straně vlády musí jít o regulérní privatizační rozhodnutí, na straně společnosti je to otázka představenstva a dozorčí rady, já teď nejsem schopen říci, kdy to přijde na pořad jednání, ale bude to zřejmě v horizontu jednoho až dvou měsíců," naznačuje místopředseda představenstva Petr Vobořil.

Pokud ČEZ akcie získá, má dvě možnosti, jak s nimi naložit. Buď je prodá na burze, což by podle Vobořila přilákalo další investory, nebo sníží základní jmění firmy.

"ČEZ se zachová podle vývoje cen na burze a velmi důležité bude, za jakou cenu prodá stát akcie ČEZu," vysvětluje analytik Wood and Company Tibor Bokor.

Celková hodnota desetiprocentního akciového balíku je teď 20 miliard korun. Případný prodej zdůvodnil už dříve ministr průmyslu a obchodu Milan Urban tím, že stát potřebuje peníze. Ministři se ale zatím nemohou shodnout, jestli vůbec prodej akcií doporučí.

Milan Kopp, Viktorie Hošková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme