ČEZ se sloučil s osmi rozvodnými společnostmi

Dnes byla dokončena největší domácí fúze. Elektrárenská společnost ČEZ se stala majitelem státních podílů v osmi rozvodných distribučních firmách. Státu za to převedla akcie České přenosové soustavy. I když se ČEZ bude muset některých svých podílů zbavit, aby vyhověl rozhodnutí antimonopolního úřadu, umožní mu majetková účast prosazovat i snižování cen pro spotřebitele v některých regionech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Potvrdil to mluvčí společnosti Ladislav Kříž. "Dnes ráno akcie distribučních společností byly zaregistrovány ve Středisku cenných papírů na náš účet, takže v tuto chvíli se završuje celá tato největší transakce v dějinách Česka. To znamená, že můžeme v tuto chvíli začít uplatňovat svá akcionářská práva i vůli, to znamená i směrem ke zlevňování elektřiny."

A kterých regionálních distribučních společností by se zlevnění elektřiny mělo týkat? "Tam, kde nedošlo ke zlevnění o 5 procent nebo méně, což se týká západních Čech, středních Čech a východních Čech. O plných 5 procent se budeme snažit v západních Čechách, východních a středních Čechách dorovnáme to snížení již od začátku roku do pěti procent."

Podle rozhodnutí antimonopolního úřadu se ale bude muset ČEZ některých majetkových podílů zbavit tak, aby vlastnila jen čtyři rozvodné společnosti. Podle mluvčího ČEZu se představenstvo rozhodlo, že zatím bude podmínky antimonopolního úřadu respektovat. "Vedení společnosti se rozhodlo, že nebude již podávat žaloby proti rozhodnutí ÚOHS, tudíž naplníme všechny podmínky, které ve svém rozhodnutí stanovil." Definitivně tuto možnost ale nezavrhl.

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme