Čtyři japonské automobilky svolávají miliony aut k opravě potenciálně vadných airbagů

Japonské automobilky Toyota, Honda, Nissan a Mazda svolají k servisním prohlídkám asi 3,4 milionu vozů vyrobených v letech 2000 až 2004. Důvodem jsou možné závady na airbagu spolujezdce, které pocházejí od jednoho výrobce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtyři japonské automobilky svolávají miliony aut k opravě potenciálně vadných airbagů

Čtyři japonské automobilky svolávají miliony aut k opravě potenciálně vadných airbagů | Zdroj: Reuters

Revize se týkají i vozů prodaných v Česku – v případě Mazdy jde asi o 180 vozů, u Toyoty o 2500, Nissan volá k revizi v Česku i na Slovensku asi 4000 aut a Honda 571.

„Závada se týká takzvaného vyvíječe plynu, který se používá v airbagách. Závada se projevila u airbagu spolujezdce – mohlo by dojít ke zvýšenému tlaku naplňování airbagu a případné úlomky by se mohly dostat do kabiny cestujících,“ popsal mluvčí českého zastoupení Hondy Aleš Indra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možné závady na airbagu spolujezdce popsal mluvčí českého zastoupení Hondy Aleš Indra

„Nejedná se však o žádný akutní problém. Problém se mohl projevit pouze v případě aktivace airbagu a i to jen v ojedinělých případech,“ uklidňuje Indra.

Majitelům přijde během následujících týdnů dopis, kterým je automobilky vyzvou k návštěvě autorizovaného servisu. Oprava by podle mluvčího českého zastoupení Hondy měla trvat maximálně hodinu.

Jan Richter, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme