Cukr bude možná levnější. O zrušení kvót na jeho výrobu bude hlasovat EP

Producenty cukru dnes čekají v Evropském parlamentu těžké chvíle. Díky výrobním kvótám pro jednotlivé země dosahují obrovských zisků. Takto deformovaný trh ale zvyšuje ceny. Část europoslanců proto chce podpořit zrušení kvót a liberalizovat výrobu cukru v Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostky cukru

Kostky cukru | Foto: Wikimedia Commons

„Pokračování cukerních kvót znamená drahý cukr dalších pět až sedm let," říká europoslanec za ODS Hynek Fajmon.

Je jedním z těch, kteří jednoznačně podporují návrh Evropské komise zrušit systém kvót do roku 2015. Naproti tomu ale existují silné tlaky na zachování výrobních kvót.

„Tento zájem mají majitelé největších cukrovarnických skupin, které jsou zhruba čtyři: z Rakouska, Německa, Francie a Británie. Pro tyto velké cukrovarnické skupiny je kvótovaný trh výhodný, protože jim umožňuje realizovat extrémně vysoké zisky na úkor spotřebitele," upozorňuje Fajmon.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kvótách na výrobu cukru zjišťoval více informací Štěpán Macháček

Jestli existuje v otázce výroby cukru nějaký český národní zájem, o tom pochybuje další europoslanec Jan Březina za KDU-ČSL.

„Poučky o tom, že se všechno má udělat co nejvíce tržní, jsou sice pravdivé, ale tady, když známe charakteristiku trhu, mi zrovna tento přístup nepřipadá, že je v zájmu českém, a to ani českých producentů, ani českých spotřebitelů," myslí si.

Čeští europoslanci tedy jednotně hlasovat nebudou. Proti liberalizaci evropské produkce cukru bude většina poslanců zemí s velkým cukrovarnickým průmyslem.

„Předchozí reforma vedla k likvidaci 85 evropských cukrovarů. Potřebujeme tedy trochu víc času, aby se tento sektor přizpůsobil," žádá kolegy o odložení zrušení kvót italský europoslanec Giovanni La Via.

Výsledek hlasování více než 750 poslanců Evropského parlamentu je tedy velmi nejistý. Jeho dopad v podobě ceny cukru se ale může dotknout všech českých občanů.

Štěpán Macháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme