Snížená sazba DPH ve výši 12 procent je překvapení, říká expert Jelínek. Nezdanění tichých vín hájí

Snížení počtu sazeb DPH ze tří na dvě je podle daňového expert a partnera V4 Group Michala Jelínka z pohledu daňového systému zcela určitě dobrým krokem. „Čím méně sazeb DPH máme, tím méně bude vláda čelit lobbistickým tlakům zájmových skupin o přeřazení konkrétních služeb či zboží do nižších sazeb,“ říká.

Rozhovor Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Jelínek, daňový expert a partner V4 Group

Michal Jelínek, daňový expert a partner V4 Group | Foto: Jana Klímová | Zdroj: Český rozhlas

Co říkáte na nové nastavení sazeb DPH a například zavedení nulového DPH na knihy?
Sjednocení snížených sazeb DPH na úroveň 12 procent je poměrně překvapením. Oproti původně diskutovaných 14 procentům se jedná o pokles, který bude mít nemalý vliv na příjmy státního rozpočtu.

Z hlediska dopadu na nízkopříjmové skupiny obyvatel lze pozitivně hodnotit skutečnost, že ve snížené sazbě budou položky jako teplo a vodné a stočné, které podle dřívějších informací měly být v základní sazbě 21 procent.

Krůčky správným směrem, ale i úlet u zdanění novin a časopisů, hodnotí vládní balíček ekonom Dušek

Číst článek

Snížení počtu sazeb DPH ze tří na dvě je z pohledu daňového systému zcela určitě dobrým krokem, je ale otázka, zdali správně načasovaným. Čím méně sazeb DPH máme, tím méně bude vláda čelit lobbistickým tlakům zájmových skupin o přeřazení konkrétních služeb či zboží do nižších sazeb.

Vláda si nicméně v krizovém období zúžila manévrovací prostor a rozhodnutím o výši snížené sazby na úrovni 12 procent také snížila možné příjmy do státního rozpočtu. Pozitivní zprávou pro občany je snížení DPH u potravin z 15 na 12 procent.

Aby se toto snížení projevilo také poklesem cen pro konečné spotřebitele, je nezbytné, aby podmínky na trhu s potravinami byly dostatečně konkurenční. Je na vládě a vládních agenturách, aby konkurenční prostředí zajistily a tvrdě postihovaly jeho porušování.

Dražší pivo?

Jsou správně zvýšené spotřební daně u lihu, tabáku a hazardu? Piva?
Zvýšení spotřební daně u lihu byl vcelku očekávaný krok. Stále ji máme spíše nižší oproti ostatním zemím Evropské unie. Překvapivé je zvýšení spotřební daně u piva, kde dodatečný výnos má být vyšší než u lihovin. To bude mít samozřejmě za následek další zdražení piva.

Již nyní pivovary čelí velkému tlaku rostoucích nákladů. Je dobře, že vláda nenavrhla zavedené spotřební daně z tichého vína, jak se dříve diskutovalo. Argument, že většina zemí Evropské unie spotřební daň na tiché víno uplatňuje, a proto ji můžeme také zavést, je poměrně nepřesný.

Uplatňují ji především země, které víno neprodukují, ale pouze importují. Ze tří největších producentů v unii Itálie a Španělsko spotřební daň na tiché víno nemají a Francie ji má pouze na relativně nízké úrovni, přičemž se její výnos částečně opět vrací vinařům.

Co si myslíte o úpravě daní z příjmu právnických a fyzických osob?
Zvýšení sazby daně z příjmu právnických osob z 19 na 21 procent sice zcela zřejmě neuvítají majitelé obchodních společností, nicméně bylo by značně nefér, pokud by se na konsolidaci veřejných financí nepodíleli.

Zvýšení korporátní daně o dvě procenta nebude mít zásadní dopad do hospodaření společností a nepovede k masivnímu odlivu společností z České republiky. Daň není pro společnosti nic jiného než náklad. A ty v posledních letech rostly v násobně vyšší míře.

Sazbou na úrovni 21 procent srovnáme sousední Slovensko. Ani zdaleka sazba nedosáhne hodnoty sousedního Německa a je stále pod úrovni sazby Rakouska. Naopak odskočíme Polsku, které má progresivní daň ve dvou pásmech 9 procent a 19 procent, a Maďarsku, které má rovnou daň 9 procent.

U Maďarska je nutno podotknout, že mimořádně nízkou korporátní daň vyrovnává nebývale vysoká základní sazba DPH ve výši 27 procent, existence daně z bankovních transakcí a lokální daně, což je efektivně obratová daň.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme