Do dražby jde Gauguinova socha. Investice do umění ale nejsou bez rizika

V New Yorku se bude dražit unikátní socha Paula Gauguina Mladá Tahiťanka, kterou padesát let nikdo neviděl. Cena díla se údajně pohybuje mezi deseti a patnácti miliony dolarů. Ale podle aukční síně prý nebude o zájemce nouze. Do aukce se spolu s Tahiťankou dostala také další díla světových impresionistů. Jejich odhadovaná cena málokdy klesne pod milion.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paul Gauguin. Mladá Tahiťanka.

Paul Gauguin. Mladá Tahiťanka. | Zdroj: Reuters

Ani investice do umění ale není bez rizika, upozorňuje obchodní ředitel investiční společnosti Conseq Lukáš Vácha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obchodní ředitel investiční společnosti Conseq Lukáš Vácha ve Světě o desáté.

Čeští investoři se nicméně o umění až zas tolik nezajímají. „Nicméně se dá říct, že zájem roste. Ve prospěch umění hrají i psychologické faktory. Když si koupím akcie ČEZ nebo dluhopis, tak kromě finančního aspektu z toho nic moc nemám. Zatímco, když si koupím obraz nebo staré auto, tak je to investice i do vlastních emocí a těším se z toho každý den,“ poznamenal Vácha.

Roli podle něj hraje i to, že u finančních nástrojů se může člověk každý den nervovat, jak moc jeho investice kolísá, zatímco cenu uměleckého díla zjistí například právě až v okamžiku aukce nebo reálného prodeje.

„Investoři jsou takto sami sebou chlácholeni, protože neznají skutečnou reálnou hodnotu a její kolísání,“ řekl Vácha s tím, že každopádně nemá cenu si namlouvat, že investice do umění je něco bezrizikového, na čem se nedá prodělat.

„Specifickým rizikem je například to, že, lidově řečeno, někomu naletím. S uměleckými předměty neexistuje tak rozvinutý trh jako s cennými papíry, takže riziko toho, že si nekoupím to, co si myslím, že kupuji, je poměrně výrazné,“ upozornil Vácha. K dalším rizikům patří riziko likviditní. To znamená, že v okamžiku, kdy budu chtít dílo prodat, nemusím pro něj najít kupce. „A budu ho muset prodat pod cenou,“ řekl Vácha.

Podle Váchy by hlavně nikdo, a neplatí to jen o umění, neměl investovat do něčeho, o čem nic neví. „Nenechat se unést jenom módními trendy, že zrovna investice do umění je něco, co je in, ale začít se v této oblasti opravdu vzdělávat a vědět, do čeho peníze plus mínus dávám a jaká rizika mi to může přinést. Pokud toto nevím, měl bych si najmout nějakého poradce,“ dodává Lukáš Vácha.

Barbora Kreuzerová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme