Dohoda ministrů EU má vyřešit problém s přesčasy

Pracovní týden v Evropské unii má být maximálně 48 hodin. Po maratónu jednání se na tom v Lucemburku shodli unijní ministři práce a sociálních věcí. Pro Českou republiku se tak pravidla v podstatě nemění. Změna je jenom v tom, že se zaměstnanci budou moci rozhodnout, jestli chtějí nebo nechtějí pracovat přesčas.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělník

dělník | Foto: Jan Rosenauer

Osmačtyřicet hodin týdně - to je mezní doba, kterou by měli zaměstnanci strávit v práci. V některých případech se ale může po dohodě zaměstnavatele se zaměstnancem prodloužit až na 65 hodin. Ovšem jen tehdy, když se do ní započítává celá pracovní pohotovost.

Směrnice ale dobu pracovní pohotovosti rozdělila na aktivní a neaktivní část. Tedy čas, kdy zaměstnanec opravdu pracuje, a dobu, kdy je třeba jen k dispozici na telefonu. Ta se do délky pracovní doby nepočítavá. Opak si ale mohou pracovníci dohodnout v kolektivních smlouvách.

Český ministr Petr Nečas odjížděl z jednání spokojený. Dohoda totiž pomůže vyřešit svízelnou situaci ve zdravotnictví, kterou způsobují problémy s přesčasy. I když česká vláda by přivítala o něco volnější pravidla. "My bychom si určitě dovedli představit ještě liberálnější úpravu, která by více sázela na individuální dohody, více na smluvní volnost," uvedl Nečas.

Rada rozhodla kvalifikovanou většinou. Některé státy s velkou tradicí ochrany pracovníků se směrnicí nesouhlasily. Ostatní je ale přehlasovaly. Této legislativě, jíž se EU zabývá několik posledních let, musí ještě dát zelenou Evropský parlament.

Lékařům se ale rozhodnutí nelíbí a spolu se svými kolegy ze států EU budou na podzim protestovat, řekl Radiožurnálu prezident České lékařské komory Milan Kubek. "Je to špatné rozhodnutí, ale my spoléháme na zdravý rozum poslanců Evropského parlamentu. Každopádně evropské lékařské odbory to nebezpečí vnímaly a je velmi pravděpodobná celoevropská lékařská stávka v podzimních měsících právě v době, kdy by měl Evropský parlament rozhodovat," uvedl Kubek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s prezidentem ČLK Milanem Kubkem o přesčasech ve zdravotnictví

Pavel Novák, Marcela Hálová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme