EK řeší spornou fúzi plynárenských podniků

Evropská komise hrozí Francii kvůli podezření z protekcionismu - komisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy vyzval Paříž, ať do dvou týdnů vysvětlí svůj postup v kontroverzní fúzi velkých podniků Gaz de France a Suez.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hořící plyn

hořící plyn | Foto: MORA Moravia, a. s.

Francouzský plynárenský gigant Gaz de France kontrolovaný státem se před nedávnem spojil se francouzskou společností Suez. Podle mnohých ekonomů šlo o jasnou úmysl francouzské vlády zabránit tomu, aby společnost Suez převzala italská firma Enel.

Ta si nyní spolu s italskou vládou stěžuje u Evropské komise, že Francie brání volné konkurenci z nacionalistických pohnutek. Spor se v posledních dnech vyostřil a začaly padat otázky, zda francouzská a některé další vlády nebrání volnému pohybu kapitálu, což je jeden ze základních pilířů společného evropského trhu.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme