Ekonomické informace 1. 10. 2004

Ode dneška je dražší zemní plyn, a to pro domácnosti v průměru o 11 procent. Regionální informační místa pro podnikatele začínají fungovat v tzv. nouzovém režimu. Dneškem se také mění některé podmínky penzijního připojištění. Až 30 milionů eur z peněz daňových poplatníků se v Německu bezúčelně promrhá. Nejen o těchto bodech podrobněji níže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynový hořák

plynový hořák | Foto: MORA Moravia, a. s.

Vaše dnešní ranní vstávání může trochu znepříjemnit první zpráva dnešních ekonomických informací. Ode dneška totiž zdražuje zemní plyn, a to pro domácnosti v průměru o 11 procent. Nejvíc si připlatí obyvatelé jižní Moravy 11 celých čtyři desetiny procenta k dosud platné ceně, o procento méně naopak zaplatí Jihočeši - tam jde o nejmenší zdražení. O zvýšení cen rozhodl Energetický regulační úřad, který podle mluvčí Jarmily Lehnerové musel vzít v potaz situaci na světových trzích s ropou a topnými oleji.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Lehnerová: Ceny plynu

Regionální informační místa pro podnikatele začínají ode dneška fungovat v tzv. nouzovém režimu. Na jejich řádný provoz totiž chybějí peníze. Na zbytek roku totiž stát přispěl jen deseti miliony korun. Tato částka ovšem nepokryje ani třetinu mezd zaměstnanců informačních míst. Nouzový režim potrvá až do konce letošního roku a do té doby by se mělo rozhodnout, zda budou informační centra fungovat dál nebo svou činnost ukončí. Prozatím je ale podnikatelé ve všech regionech mohou využívat, upozorňuje mluvčí Hospodářské komory Viktorie Plívová.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Plívová: Informační místa

Na varovné dopisy ministerstva financí neodpovědělo 24 z 211 předlužených obcí. Resort je v červnu požádal, aby vysvětlily své vysoké dluhy a informovaly, jak chtějí situaci řešit. Ministerstvo proto doporučí příslušným krajům, aby v těchto vesměs menších obcích udělaly důkladnější prověrku. Z obcí, které na dopis odpověděly, má přibližně 60 vážnější problémy a ministerstvo se jimi bude dále zabývat.

Ode dneška se mění některé podmínky penzijního připojištění. Příslušná novela zákona, která přizpůbila naše pravidla předpisům Evropské unie sice začala platit už v dubnu. Některé fondy ale se změnami počkaly až do dneška, protože jim to zákon umožňoval. Jaké novinky by nejpozději dnes měly začít platit, shrnuje viceprezident Asociace penzijních fondů České republiky Petr Beneš.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Beneš: Penzijní připojištění

Až 30 milionů eur z peněz daňových poplatníků se v Německu bezúčelně promrhá. Vypovídá o tom nejnovější vydání pravidelné ročenky Svazu německých daňových poplatníků. Jak dodává z Berlína náš zpravodaj David Šťáhlavský, titul Plýtvání roku by zřejmě zřejmě měl dostat projekt příznačně nazvaný "Prázdno a Vize".

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Plýtvání roku

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme