Ekonomické informace 10. 10. 2003

Západočeská plynárenská varuje své zákazníky před falešnými výběrčími nedoplatků. Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii kontrolovali elektrárnu Temelín - zkoumali hlavně bezpečnost provozu. Český Telecom si vybírá banku, od které si půjčí na nákup Eurotelu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Jan Rosenauer

Západočeská plynárenská varuje své zákazníky před falešnými výběrčími nedoplatků. Ti se v těchto dnech objevili v Plzeňském a Karlovarském kraji. Obracejí se zejména na staré lidi a požadují po nich vymyšlenou dlužnou částku. Praví zaměstnanci jsou vybaveni služebními průkazy. Jejich číslo si může každý ověřit telefonicky v zákaznickém centru.

Společnost PPF se ještě nerozhodla, zda využije ČNTS ve strukturách televize Nova. Zatím říká, že servisní firmou Novy zůstává Česká produkční 2000 a její služby bude televize dál využívat.

Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii kontrolovali Jadernou elektrárnu Temelín. Během posledních 14 dnů zkoumali hlavně bezpečnost provozu. Mluvčí Temelína Milan Nebesář si myslí, že inspektoři budou se závěry zkoumání spokojeni. Elektrárna už prý udělala řadu kroků k tomu, aby se jakékoliv nebezpečí minimalizovalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Nebesář: MAAE v Temelíně

Český Telecom si vybírá banku, od které si půjčí na nákup Eurotelu. Za dokoupení 49 procent akcií má americkému konsorciu Atlantic West zaplatit více než miliardu dolarů. Část uhradí z vlastních zdrojů, musí si ale půjčit 850 milionů eur - což je více než 27 miliard korun. Z více než dvaceti zájemců Telecom vybral skupinu pěti bank, které by se mohly na financování podílet. Konečné rozhodnutí by mělo padnout v příštích dnech. Úvěry by měl Telecom podle svého mluvčího Vladana Crhy začít čerpat koncem listopadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Crha: Půjčka Telecomu

Profesor Jan Švejnar je novým šéfem dozorčí rady ČSOB. Vlastník banky - společnost KBC - tak naplňuje svůj plán, postavit do čela dozorčích rad svých akvizic ve střední Evropě respektovanou osobnost se silnými místními kořeny. Švejnar tak bude dohlížet i na stavbu nové budovy banky, kterou za 2 miliardy a 740 milionů korun postaví společnost Skanska.

Na Karlovarsku získá práci více lidí. Podnik WITTE Nejdek totiž výrazně rozšíří svůj závod na výrobu zámků a souvisejících komponentů pro automobilový průmysl. Vytvoří tak dalších 310 pracovních míst. Během následujících tří let chce v západních Čechách investovat téměř 700 milionů Kč. Mluvčí agentury CzechInvest Jana Víšková oceňuje především to, že se v regionu udrží úroveň průmyslové výroby a vyrovná se pokles způsobený útlumem produkce firem, jako je například Škoda Ostrov nebo Metalis Nejdek.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Investice v Nejdku

Ropa začala na světových trzích zase zdražovat. Důvodem jsou obavy z nízkých zásob topného oleje. Cena klíčového termínového kontraktu na ropu Brent se v pozdních odpoledních hodinách zvýšila o 94 centy na 29 dolarů 67 centů, americká lehká ropa WTI překročila hranici 30 dolarů.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme