Ekonomické informace 10. 11. 2003

Tři zástupci nejsilnější odborové organizace na železnici, kterou vede Jaromír Dušek, obhájili své posty v devítičlenné dozorčí radě Českých drah. Zájmy zaměstnanců budou v kontrolním orgánu podniku hájit mimo Duška Jiří Kratochvíl a Kurt Mužík z Odborového sdružení železničářů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

posunovací lokomotiva

posunovací lokomotiva | Foto: Jan Rosenauer

Dnes se dozvíme, jaká byla minulý měsíc inflace. Ekonomové doufají v její růst už od léta. Zatím se ale vždy spletli. Ceny spotřebního zboží se v říjnu držely na stejné úrovni jako v září. Nepatrně vzrostly jen v porovnání s minulým rokem, a to o 0,3 procenta. Helena Horská z České spořitelny proto tipuje, že říjnová inflace byla minimální.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Inflace

V kopřivnické průmyslové zóně Vlčkovice zahájila stavbu nového závodu německá společnosti Brose. Ta už v Rožnově pod Radhoštěm vyrábí zámkové systémy pro automobily a polohovací systémy pro autosedačky. Výrobu chce teď přesunout do Kopřivnice a rozšířit. Podle mluvčí společnosti Czechinvest Jany Víškové přijde nová investice na více než jednu a čtvrt miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Brose

Potravinářský podnik Madeta se už delší dobu potýká s tím, že je u nás nedostatek mlékárenských odborníků. Proto se obrátil na Střední odbornou školu pro ochranu a tvorbu životního prostředí ve Veselí nad Lužnicí. Největší domácí zpracovatel mléka škole nabídl odbornou pomoc. Od příštího září otevře škola nový čtyřletý studijní obor s maturitou Technologie potravin - zpracování mléka. Absoloventi tohoto oboru zřejmě nebudou mít problém s hledáním práce.

Aagentura CzechTrade společně s Hospodářskou komorou připravily užitečnou novinku pro naše vývozce. Do konce listopadu se čeští exportéři mohou zaregistrovat do adresářů tuzemských vývozců. Tato databáze zjednoduší zahraničním partnerům komunikaci s našimi podniky. Budou tam také kontakty pro výběrová řízení, vypsaná na státní zakázky v zahraničí. Registrace v adresáři proto podle mluvčího agentury Czech trade Jana Hergeta zvyšuje vývozcům šanci na úspěch v zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Herget: Vývozci

Rusko se obává velkého odlivu kapitálu po zatčení šéfa Jukosu Michaila Chodorkovského. Prohlásil to první náměstek předsedy ruské centrální banky Oleg Vjugin v rozhovoru pro Financial Times. Vjugin uvedl, že ve druhém pololetí počítá s čistým odlivem soukromého kapitálu za více než 13 miliard dolarů. Jen pro srovnání - za první pololetí, ještě než vypukla politicko - kriminální kauza s rřopným magnátem, naopak do Ruska přitekly 4 a půl miliardy dolarů jako investice. Obavy zahraničních investorů se pokusil uklidnit i předseda ruské Federální komise pro trh s cennými papíry Igor Kostikov. V pátek je vyzval, aby v jeho zemi neztráceli důvěru.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme