Ekonomické informace 11. 12. 2003

Minimální mzda bude od příštího roku 6 700 korun. Rozhodla o tom v noci vláda. Jde o kompromisní částku. Zaměstnavatelé chtěli méně - 6 500, odbory více - 7 200 korun. Proto se nakonec přijatá hranice zdá místopředsedovi Odborové konfederace Jaroslavu Zavadilovi malá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer
Přehrát

00:00 / 00:00

J. Zavadil: Minimální mzda

Vláda také rozhodla, že lidé, kteří po úrazu nebo nemoci už nepobírají stejný plat jako dříve, dostanou vyšší náhradu za ztrátu platu. Průměrný výdělek, který je základem pro výpočet, se zvýší o 2 a půl procenta. Týká se to i horníků, kteří nedávno stávkovali proti zrušení vyhlášky, zajišťující jim sociální výhody.

Česká republika bude moci opět dovážet surové diamanty. Návrat do sdružení zemí, opravněných s drahými kameny obchodovat, nám umožní zákon o nakládání se surovými diamanty, který včera podepsal prezident Václav Klaus. Podepsal také novely zákonů o účetnictví a o daních z příjmů.

Českomoravská konfederace odborových svazů vyzývá vládu, aby zastavila privatizaci hnědouhelných společností. Odbory upozorňují na neprůhlednost výběrového řízení, fakt že o dva jeho aktéry se zajímá policie i na finanční nevýhodnost samotného obchodu.

Appian Group nabízí spojení těžby Severočeských dolů se svojí dceřinou společností Mostecká uhelná. Zároveň se zavazuje udržet v příštích dvou letech zaměstnanost na současné výši. Nabízí 30 miliard korun v doprovodných investicích a 11 miliard na finanční závazky, spojené s odkoupením státního podílu.

Skupina J&T by naopak ponechala oba doly oddělené. O nabízené částce nechtěla mluvit. Třetí zájemce - skupina Penta má podle informací v tisku nabízet necelé 4 miliardy korun.

Schodek našeho zahraničního obchodu bude letos zřejmě nejnižší za posledních 5 let. Agentura Czech Trade ho odhaduje na 66 miliard korun. S většinou zemí Evropské unie je naše bilance přebytková. Podle ředitele agentury Martina Tlapy, se zatím nedaří snížit náš deficit s Ruskem, Čínou a Japonskem. Zlepšit bychom měli i obchodování se Spojenými státy.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tlapa: Zahraniční obchod

Telekomunikační operátoři požádali vedení Poslanecké sněmovny, aby v zákoně o dani z přidané hodnoty zařadila internet zpět do skupiny s pětiprocentní sazbou. Od ledna by totiž měl podléhat 22procentní sazbě. To by ho podražilo a hrozí, že se zpomalí rozvoj internetových služeb. Ze stejného důvodu, ale na evropské úrovni chce snížení sazby daně u vysokorychlostního internetu prosadit také ministr informatiky Vladimír Mlynář. Potvrdila to jeho mluvčí Klára Volná.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Volná: Internet

Podmínku bezúhonnosti a odborné způsobilosti budou zřejmě muset splňovat lidé, kteří se budou chtít stát zemědělskými podnikateli. Senátorům z pravicových stran se tyto podmínky nepodařilo odstranit z návrhu novely zemědělského zákona, která má stanovit nová pravidla evidence farmářů po vstupu země do EU. Novelu ale Senát vrátil ještě do sněmovny.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme