Ekonomické informace 11. 7. 2001

Hovoříme o cenách letošního obilí a jejich možném vlivu na vývoj inflace. Všímáme si také nového přístupu Komerční banky k neplatící Nové Huti i obnovení aktivit v Mělnické loděnici. Stranou nezůstane ani fakt, že společnost Invescom pozastavila obchody s listy svých podílových fondů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci mají letos příznivé předpoklady pro to, aby prodali sklizeň obilí za dobré ceny. Nehrozí totiž nadúroda, sklady Evropské Unie i ČR jsou vyprázdněné a poptávka převyšuje nabídku. Včera to řekl prezident Agrární komory Václav Hlaváček. Dodal, že reálná cena je u potravinářské pšenice 4200 korun za tunu.

Ceny zemědělských výrobků vzrostly a mohly by ovlivnit inflaci. Přesná čísla za měsíc červen dnes zveřejní Český statistický úřad v devět hodin. Analytici zatím odhadují, že by inflace mohla vzrůst o půl procenta. Analytik Komerční banky Jan Vejmělek si si myslí, že se nevyhneme vyšším cenám potravin a některých služeb.

Komerční banka přitvrdila přístup k neplatící Nové Huti. Podniku už neobnoví úvěr, který byl splatný 4. července. Poskytne mu ale třicetidenní období pro nalezení alternativy za neobnovený úvěr. Definitivní splatnost úvěru se tak posunula na počátek srpna. Podle mluvčí Komerční banky Marie Růžičkové jde v případě Nové Huti o dlouhodobě neuspokojivého dlužníka. Banka nepřistoupila k automatickému přefinancování úvěru také proto, že akcionáři 28. června odvolali z dozorčí rady Věru Koudelkovou z Komerční banky. Tento krok tehdy tvrdě kritizovali odboráři Nové Huti.

Společnost Invescom pozastavila obchody s listy svých podílových fondů. Jmenovitě s fondy Eurocom, Finnex Trust Investim a Finnex Trust růstový. Důvodem je to, že obchodník s cennými papíry, společnost Bradley, Rosenblatt a Company přestal před týdnem reagovat na pokyny Invescomu. Podle mluvčí Komise pro cenné papíry Radky Procházkové probíhá u Bradleyho kontrola.

Po více než deseti letech se opět probudila k životu Mělnická loděnice. Dosud prázdné haly by mělo v příštích třech letech zaplnit až 300 nových pracovníků. Vedení firmy se totiž podařilo získat významný kontrakt z holandskou společností. Podrobnosti připojuje náš spolupracovník Ladislav Pavlík.

Činnost bezcelních takzvaných duty free obchodů se zřejmě prodlouží do roku 2003. Poslanecká sněmovna totiž při novém hlasování o novele zákona o spotřebních daních nepodpořila senátní návrh, aby tyto obchody existovaly pouze do konce tohoto roku.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme