Ekonomické informace 12. 12. 2003

První etapu reformy veřejných financí má vládní koalice úspěšně za sebou. Sněmovna totiž přehlasovala veto prezidenta Václava Klause a znovu schválila zbylé dvě novely zákonů - o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění a o státní sociální podpoře. Zvýší se tak výpočtový základ pro sociální a zdravotní pojištění pro podnikatele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Příští rok ze 35 % na 40 % příjmů, později to bude 45 % a za tři roky 50 % příjmů. Bedřich Danda, předseda sdružení podnikatelů se obává, že to zlikviduje téměř 100 tisíc ze současných téměř sedmiset živnostníků u nás.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Danda: Reforma

Premiér Vladimír Špidla je s úspěchem reformy spokojen. Podnikatelům slibuje, že hned jak to bude možné, začne se vláda starat o lepší podmínky k podnikání.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Špidla: Reforma

Opoziční poslanec Petr Nečas se ovšem obává o osud drobných podnikatelů už teď.

Poslední dva reformní zákony pomohla vládní koalici prosadit i komunistická poslankyně Jitka Gruntová. I když místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf nejdřív tvrdil, že nedopatřením, Gruntová to uvedla na pravou míru.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Gruntová: Hlasování

Americký výrobce holicích strojků a kosmetiky Gillette se chystá přesunout výrobu ocelových čepelí z našeho Jevíčka do Petrohradu. Do roku 2007 uzavře také dva závody, které má ve Velké Británii a výrobu přesune na východ. Mluvčí firmy Eric Kraus řekl, že chystané kroky budou mít vliv až na 1500 pracovních míst. Na přesnější odhad je ale podle něj zatím brzy.

Většina cizinců, kteří u nás podnikají, si stěžuje na těžkopádný byrokratický aparát, kterým musí projít. Jenom zápis do obchodního rejstříku je záležitost na několik měsíců.

Americké úřady se k nově příchozím firmám chovají jinak. Nevyžadují po nich ověřené podpisy a nenutí je vyplňovat tuny formulářů. Například český podnikatel Daniel Činátl, který se rozhodl vstoupit na zaoceánský trh, byl rychlostí, se kterou ve Spojených založil dceřinnou firmu, velmi překvapen.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Činátl: Podnikání v USA

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme