Ekonomické informace 12. 12. 2007

Vláda chce motivovat podnikatele, aby si pořizovali nová auta. Hospodářská komora spustí nový poptávkový systém. Slovenský parlament schválil kontroverzní zákon, který státu umožní začít s výstavbou silnice na soukromém pozemku i bez souhlasu vlastníka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dodávka projíždí kruhovým objezdem

dodávka projíždí kruhovým objezdem | Foto: Marián Vojtek

Vláda chce motivovat podnikatele, aby si pořizovali nová auta a neotravovali vzduch výfuky těch starých. Jak to chce udělat? Samozřejmě přes daně.

Dnes bude kabinet rozhodovat o návrhu ministerstva financí na změnu silniční daně. Podle něj by majitelé vozů starých méně než tři roky zaplatili příští rok o 48 procent nižší daň, než je základní sazba, o 40 procent méně by platili za vozy mladší šesti let a starší než tři roky.

U nejstarších aut by se měla daň zvýšit. Sazby jsou údajně nastaveny tak, aby nebyly pro podnikatele likvidační. Kromě novějších vozidel novela zvýhodňuje také auta s nižšími emisemi CO2, s alternativními palivy a nejmodernějšími technickými parametry.

Pro podnikatele je zajímavá i další informace: Hospodářská komora jim nabízí nového pomocníka. Spustí nový poptávkový systém, díky kterému bude možné naráz oslovit všechny dodavatele. Stačí v systému vytvořit dopis s popisem požadovaného produktu a pak už jen v emailu vybírat, která nabídka je nejvýhodnější. Hospodářská komora už shromažďuje poptávky státních institucí a jak dodává její mluvčí Viktorie Plívová, ještě by rádi více zapojili soukromý sektor.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Plívová: Poptávkový systém

Americká centrální banka včera večer snížila základní úrokovou sazbu o čtvrtinu procentního bodu na čtyři a čtvrt procenta. Na tento krok čekaly akciové i devizové trhy. Ovšem investoři byli poněkud zklamáni, že se centrální banka více neodvázala a sazby opatrně posunula jen tak málo.

Slovenský parlament schválil kontroverzní zákon, který státu umožní začít s výstavbou silnice na soukromém pozemku i bez souhlasu vlastníka. Opozice považuje zákon za protiústavní. V České republice přitom vláda připravuje podobný návrh. Podle Karla Hanzelky, tiskového mluvčího ministerstva dopravy, ale nebude česká úprava až tak drastická.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Hanzelka: Vyvlastňování pozemků

Možná jste někdy viděli na vlastní oči, jak někdo odmítl pustit do obchodu maminku s kočárkem. Nebo jste setkali u některých služeb s účtováním rozdílných cen pro muže a ženy. Pokud vám to přišlo nespravedlivé, máte teď šanci něco změnit, naléhá tisková mluvčí Sdružení Ochrany Spotřebitele Ivana Picková.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Picková: Diskriminace spotřebitelů

Zkušenosti se spotřebitelskou diskriminací můžete napsat svému poslanci na internetové stránce www.spotrebitele.info/diskriminace.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme